Zvuk vrzání dveří byl tak věrohodný, že čekala lupiče. Papoušci žako jsou dokonalí napodobitelé

7. říjen 2021

Až 600 slov si dokáže zapamatovat papoušek žako. Jeho schopnost dokonale napodobovat různé zvuky je pověstná. Žako byl jako domácí společník chován už před čtyřmi tisíci lety. Jedním z důkazů jsou egyptské hieroglyfy, na kterých jsou tito papoušci vyobrazeni.

Papoušky žako si oblíbili staří Řekové a Římané. Žaka měl také anglický král Jindřich VIII. K současným chovatelům těchto inteligentních opeřených bytostí patří Dagmar Vrchotová z Českých Budějovic. Má doma hned tři – Barunku, Rudu a Ríšu.

„Barunka mluví hůř než Ruda,“ uvádí první rozdíl mezi svými papoušky jejich chovatelka. „Víc toho nakecá, ale mluví jak tříleté dítě, jako moje vnučka. To znamená rychle a musíte znát její řeč,“ dodává s úsměvem.

Žakové jsou známí tím, že jsou schopni napodobovat různé zvuky. Tím Barunka vylekala i Dagmar Vrchotovou. Napodobila vrzání dveří opravdu dokonale. Její panička si myslela, že se do jejich domu někdo vloupal.

Čtěte také

Žako Ríša je jedním z několika mláďat, které manželé Vrchotovi odchovali. „Když je máte takhle odmalinka, tak vás neštípnou. Kdežto kdybych dala takhle prstík Rudíkovi, tak by mě ztrestal,“ směje se chovatelka. Ruda a Barunka jsou pár. „Co udělá Ruda, musí udělat i Barunka,“ má vypozorované Dagmar Vrchotová.

Žakové se dožívají třiceti až čtyřiceti let, v Česku ale jen kolem deseti let. Podle Dagmar Vrchotové je to tím, že jim majitelé dávají i lidské jídlo, což jim škodí.

Tento papoušek rozhodně není pro začátečníky. Základem je mít nejenom dobré znalosti o jejich potřebách, hlavně musíte mít dost času a ochotu se těmto inteligentním ptákům věnovat.

Reportáž natočenou na návštěvě u chovatelky papoušků žako přináší magazín Máme rádi zvířata. Dále veterinářka Lucie Míková promluví o cizích tělesech ve zvířecím traktu a probereme přirovnání „krade jako straka“.

Spustit audio

Související