Třem krokodýlům v protivínské krokodýlí zoo zabarvila oči krev

Albinismus je vzácná choroba projevující se už od narození nepřítomností hnědého kožního pigmentu v těle. S touto genetickou poruchou se může narodit kterýkoliv živočich. Krokodýlí rarity můžete vidět v Krokodýlí zoo v Protivíně na Písecku.

Albín aligátora severoamerického je celý bílý a má růžové oči. „Ty mu takto zabarvila krev“, vysvětluje ředitel zoo Miroslav Procházka.

Albíni nemají v přírodě šanci na přežití. „Bílí aligátoři se vyskytují od roku 1992. Vybírali se z vajec normálně zbarvených krokodýlů v New Orleansu. Sebrala se jich asi stovka a americké farmy je potom dál rozvíjí,“ vysvětluje původ vzácného exponátu zoologické zahrady Jaroslav Procházka.

Kvůli genetické poruše se většinou albíni nedožívají dospělosti. Takovýchto jedinců je na světě kolem dvou set. Protivínská krokodýlí zoo chová dvě samice a jednoho samce.

Leucistický samec krokodýla nilského má nedostatek pigmentu a je celý bílý. Tohoto samce získala zahrada v Japonsku. Samec takto zbarvený je jediným kusem na světě. Pochází od chovatele z Japonska a v Protivíně žije už druhým rokem.

Rozmnožit krokodýla nilského bude ale oříšek. Proč? To a další zajímavosti se dozvíte v pořadu Máme rádi zvířata. Dále bude řeč o zákalu čočky, onemocnění, které může potrápit každé zvíře, a rozklíčujeme rčení o kanci v žitě.

Spustit audio

Související