Zřícenina hradu Pořešín poblíž Kaplice před lety chátrala. Po obnově žije díky turistům i akcím

6. srpen 2022 08:35

Ještě před patnácti lety to byla zpustlá zřícenina, kterou skoro nikdo neznal. Dnes je hrad Pořešín oblíbeným lákadlem Českokrumlovska. Přes léto tam míří cyklisté, ale i pěší turisté z celých Čech.

„Jsme na dovolené. Přijeli jsme z Jablonce a takovéhle zříceniny, to je naše,“ říká paní Ivana, která přichází se skupinkou dětí. U pokladny je vítá Františka Novotná ze spolku Hrady na Malši a začíná se stručným výkladem.

Na Pořešín často míří i cyklisté. Jedním z nich je Aleš Vítek z Oseka u Teplic, který tráví na jihu Čech dovolenou s partnerkou. „Přijeli jsme z Borovan, protože tam bydlíme. Jezdíme tady na kole a naplánovali jsme trasu sem, protože jsme zjistili, že je tu nějaká zajímavost,“ vysvětluje.

Zřícenina ze 13. století má i hradní muzeum. To navštívila Jaroslava Šimková ze Sulkova u Plzně. „Hlavně nás zaujala vědomostní soutěž. Je tady řada středověkých součástí nástrojů a měli jsme určit, co to je. Uspěli jsme, měli jsme asi devadesát procent správně,“ vypráví.

Na Pořešíně je stále živo i díky akcím, které tady spolek Hrady na Malši po celé léto pořádá. V sobotu 6. srpna zve na středověká řemesla v podhradí. „Kdo bude chtít, může zcela zdarma navštívit pořešínské podhradí, kde bude asi patnáct zastavení, která budou představovat jednotlivá řemesla ve středověku,“ upřesňuje předseda spolku Radek Kocanda.

Čtěte také

V červenci zřícenina nabídla koncerty i divadla. „Návštěvníci si zvykli na to, že Pořešín není jenom památkou, ale že se tu koná i řada zajímavých akcí. Soustřeďujeme se jednak na akce kulturní, koncerty a divadelní představení, a dále na oživení podhradí různými řemesly, akce převážně pro rodiny s dětmi,“ upřesňuje Radek Kocanda.

Na Pořešíně je také hradní kovárna. „Návštěvníkům ukazujeme, jak kovárna ve středověku mohla vypadat, ale hlavně ji tu máme proto, že si vyrábíme různé součástky, které přímo na hradě potřebujeme,“ vysvětluje Radek Kocanda.

Pořešín začali nadšenci ze spolku Hrady na Malši obnovovat před více než patnácti lety. Starají se i o další památky v blízkosti této jihočeské řeky. Letos také poprvé pro turisty otevřeli obnovenou tvrz Tichá poblíž Dolního Dvořiště.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související