Známé tvarůžky se datují už od 15. století. Zručná pleskačka za den vyrobila i čtyři tisíce kousků

Syrečky, tvarůžky nebo taky tvargle – zrající stolní sýr vyrobený z netučného kyselého tvarohu. První zmínky o tvarůžcích u nás pocházejí už z poloviny 15. století. Vyráběly se prakticky v každé chalupě, a to zejména na Hané.

Byl to jednoduchý způsob jak neplýtvat mlékem. Z mléka se získal tvaroh, ten se prosolil a prohnětl, nechal se zhruba tři dny odležet. Poté se ho ujaly takzvané pleskačky a rukama z něj uplácaly placičky. Zručná pleskačka mohla za den vyrobit tři až čtyři tisíce kusů tvarůžků! Ty se daly vysušit, pak se omyly syrovátkou, slanou vodou nebo pivem a nechaly se dozrát.

Hotové výrobky se rozvážely po olomouckých trzích. Rolníci si je brali s sebou na pole ke svačině s kouskem chleba hlavně při žních. Tvarůžky, které se nesnědly hned, mohly uložené v hrnci vydržet v chladné místnosti až jeden rok.

Dnes je s výrobou olomouckých tvarůžků spojeno město Loštice, kde tvarůžky vyrábějí už od roku 1876. Sýrová dobrota z Hané je vhodná pro dietáře, vegetariány i celiaky. Látky v tvarůžcích obsažné prý mohou dokonce pomáhat k lepší náladě!

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.