Známé tvarůžky se datují už od 15. století. Zručná pleskačka za den vyrobila i čtyři tisíce kousků

Syrečky, tvarůžky nebo taky tvargle – zrající stolní sýr vyrobený z netučného kyselého tvarohu. První zmínky o tvarůžcích u nás pocházejí už z poloviny 15. století. Vyráběly se prakticky v každé chalupě, a to zejména na Hané.

Byl to jednoduchý způsob jak neplýtvat mlékem. Z mléka se získal tvaroh, ten se prosolil a prohnětl, nechal se zhruba tři dny odležet. Poté se ho ujaly takzvané pleskačky a rukama z něj uplácaly placičky. Zručná pleskačka mohla za den vyrobit tři až čtyři tisíce kusů tvarůžků! Ty se daly vysušit, pak se omyly syrovátkou, slanou vodou nebo pivem a nechaly se dozrát.

Hotové výrobky se rozvážely po olomouckých trzích. Rolníci si je brali s sebou na pole ke svačině s kouskem chleba hlavně při žních. Tvarůžky, které se nesnědly hned, mohly uložené v hrnci vydržet v chladné místnosti až jeden rok.

Dnes je s výrobou olomouckých tvarůžků spojeno město Loštice, kde tvarůžky vyrábějí už od roku 1876. Sýrová dobrota z Hané je vhodná pro dietáře, vegetariány i celiaky. Látky v tvarůžcích obsažné prý mohou dokonce pomáhat k lepší náladě!

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.