Zkušení budějovičtí muzikanti se v roce 2008 sešli U Tří lvů, aby natočili Vlídné tóny podle Billyho Vaughna

26. září 2023

Letos na jaře uplynulo již patnáct let od chvíle, kdy spatřilo světa instrumentální album nazvané stejně jako tento pořad – Vlídné tóny. V roce 2008 ho natočila parta ostřílených a velmi zkušených českobudějovických muzikantů, z nichž někteří jsou, nebo byli součástí Rozhlasového swingového orchestru.

Hudebníci se sešli ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v ulici U Tří lvů, aby natočili celkem devatenáct populárních skladeb ve stylu slavného amerického orchestru  Billyho Vaughna, tedy s charakteristickou líbivou souhrou altsaxofonů.

Ten studiový orchestr si dal název Retroband. Tvořili jej dva hráči na altku Marian Hostek a Vojtěch Skala, tenor a barytonsaxofonista Jiří Novák, trumpetista a dřívější kapelník Rozhlasového swingového orchestru Václav Hlaváč, trumpetista, kapelník Retrobandu a aranžér skladeb na albu Petr Kotouz, baskytarista Václav Kaňka, kytarista Jan Reindl a bubeník Vladimír Reindl. A právě Vladimír Reindl byl takovým zásadním činitelem vzniku tohoto alba, a to také výběrem hudebního materiálu, saxofonových serenád. 

Dnes bych rád výběrem nahrávek z této desky, která byla též z hlediska zájmu posluchačů a kupujících velice úspěšná, na Vlídné tóny s Retrobandem zavzpomínal. A půjde nejenom o světové šlágry Billyho Vaughna, ale také o úpravy evergreenů z našich luhů a hájů.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související