Německý „trumpetista století“ Walter Scholz hraje sladké a líbezné serenády

5. září 2023

Jsou-li vlídnými tóny pro vás tóny trubky a máte-li rádi sladké a líbezné serenády, pak věříme, že vám výběrem uděláme radost! Uslyšíte totiž nahrávky populárního a stále žijícího a aktivního německého trumpetisty Waltera Scholze.

Tento muž s neodmyslitelnou bradkou pochází z malého lázeňského města v severním Hesensku. Již v sedmnácti měl coby trumpetista profesionální angažmá v orchestru státního divadla v Detmoldu.

Ve svých čtyřiadvaceti letech se Walter Scholz stal vedoucím trumpetistou rozhlasového Symfonického orchestru Südwestfunks Baden-Baden, ale hrál i s jinými orchestry různého žánrového zabarvení.

Před více než půlstoletím natočil velmi dobře prodávané album s oblíbenou dechovou kapelou Original Schwarzwaldmusikanten, vedenou dalším znamenitým muzikantem Rolfem Schneebieglem, rodákem z Radošova u Karlových Varů, jehož matka byla Češka.

V tom čase měl Scholz svůj první velký šlágr s botanickým názvem Die Teufelszunge, tedy podle rostlinky Ďáblův jazyk nebo také Áron. Ten se stal vlastně jeho životní melodií a také přezdívkou, i když úspěšné byly i jiné skladby – Il Silenzio (Večerka), melodie z velkofilmu Doktor Živago nebo jeho vlastní Sehnsuchtsmelodie, Toužebná melodie.

Všechny v půlhodince Vlídných tónů nabízíme k poslechu v podání Waltera Scholze, který byl nedávno v televizním medailonu k 85. narozeninám označen za německého „trumpetistu století“.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související