Zkratka přes centrum Českých Budějovic je opět povolená. Řidiči si na staronová pravidla zvykli rychle a snadno

1. březen 2023 14:06

Několik dopravních značek zmizelo z centra Českých Budějovic. Auta od 1. března opět můžou využívat zkratku přes náměstí Přemysla Otakara II. ve směru od parku Na Sadech k zimnímu stadionu. Vrátil se režim, který platil před loňským létem. Opatření zavedená tehdejším vedením radnice zrušil pro nesrozumitelnost krajský soud. Hned první den ukázal, že řidiči s platností staronových pravidel nemají problém.

Dunění pneumatik na historické dlažbě značí jediné – pod Černou věží v prostoru před katedrálou svatého Mikuláše zase můžou projíždět auta. Na první pohled nic nenaznačuje, že během předchozích osmi měsíců bylo něco jinak.

Možnost projet tímto úsekem hned ráno využili třeba paní Zuzana a pan Pavel. „Já jsem nadšená, ten průjezd je mnohem lepší a nebudou takové zácpy ve městě,“ komentuje Zuzana. „Vítám to naprosto, je to lepší, kratší, rychlejší,“ říká Pavel.

Návrat starých pravidel přivítal i pan Josef, který přímo v centru města nedaleko Černé věže bydlí. „Je super, že se tady může jezdit, protože průjezdnost ve městě je na nic. Je to lepší i pro místní obchody, když tu projíždí auta a vidí, že tu jsou,“ myslí si.

Ne všichni ale s opětovným průjezdem ulic U Černé věže a Biskupská souhlasí. Třeba podle pana Jana je to špatný krok zpátky. „Myslím si, že tohle prostě náměstí nepomůže. Provoz je tu značný, nedodržují se pravidla, jezdí se poměrně rychle, je to tu i nebezpečné. Nemyslím si, že je to správně,“ popisuje.

Čtěte také

Vedení města je přesvědčené, že si lidé zvyknou rychle. „Ta změna, která tu byla pro zklidnění centra, netrvala tak dlouho, aby si lidé odvykli. Myslím si, že nebude problém přejít na aktuální režim,“ uvádí primátorka Dagmar Škodová Parmová.

Projekt na zklidnění dopravy v centru Českých Budějovic zavedený předchozím vedením radnice od počátku provázely nejasnosti. I kvůli nim nakonec krajský soud platnost opatření zrušil.

Určité zklidnění dopravy je ale potřeba i podle současného vedení. Opět se například uvažuje o přesunutí některých odborů magistrátu do prázdných prostor bývalých Žižkových kasáren. „Tam by mohly být právě odbory, které jsou vyhledávané občany. Byla by tam daleko lepší dopravní obslužnost, parkování i dojezd hromadnou dopravou než teď na náměstí Přemysla Otakara II.,“ potvrzuje primátorka.

Zkratku přes historické jádro si řidiči dlouho neužijí. V létě bude kvůli opravě mostu přes Mlýnskou stoku v ulici U Černé věže opět uzavřená.

Spustit audio

Související