Vodovody v českobudějovické Krajinské ulici jsou v havarijním stavu. Výměna potrubí je nevyhnutelná

18. únor 2023 10:12

Náklady v řádech stamilionů korun, tak náročná bude rozsáhlá rekonstrukce ulice Krajinská v Českých Budějovicích. Radnice opravu začala připravovat kvůli havarijnímu stavu vodovodů v podzemí, na který dlouhodobě upozorňují vodohospodáři. Instalaci nového potrubí je podle vedení města nutné spojit s kompletní obnovou celé ulice.

Výměna zastaralých sítí nedávno uzavřela ulici Kněžská v historickém centru Českých Budějovic. Teď něco podobného nevyhnutelně čeká také Krajinskou třídu, která vede od parku Na Sadech až k náměstí Přemysla Otakara II.

Podle náměstka primátorky Petra Maroše se radnice záležitostí zabývá už od konce minulého roku. „Pokud budeme Krajinskou řešit seriózně, musíme ji opravit skutečně celou. Od Vánoc se o tom bavíme, ale je to teprve v začátcích, protože bude potřeba dohodnout se s majiteli domů,“ říká.

Pozůstatky několika dílčích oprav z minulosti jsou na ulici dobře patrné. I proto je podle vedení města současná podoba Krajinské nedůstojná.

Stavební práce ale určitě nezačnou letos. Nejdřív je nutné připravit projektové podklady. „Myslím si, že Krajinská by si určitě architektonickou soutěž zasloužila. A co se týká úprav, určitě bude muset být veřejné projednání, už jen z toho důvodu, že se právě musíme dohodnout s vlastníky nemovitostí,“ dodává Petr Maroš.

Čtěte také

Eternitové a ocelové potrubí pod Krajinskou pochází z 50. let minulého století. Vodohospodářskou síť ve městě spravuje společnost Čevak. Podle její mluvčí Jitky Kramářové jsou tyto vodovody na konci své životnosti. „Jen pro ilustraci, za posledních deset let bylo v tomto úseku dvacet poruch, což v průměru vychází na dvě poruchy ročně, a to je poměrně vysoké číslo,“ uvádí.

Netýká se to ale pouze Krajinské třídy. V historickém centru Českých Budějovic jsou novější vodovody pouze v částech Hradební, Široká nebo U Černé věže. „Tam, kde se za poslední tři desítky let neuskutečnila obnova vodovodu, je situace velmi podobná. A to se netýká jen historického jádra, ale i jiných částí města,“ připomíná Jitka Kramářová.

Radnice proto musí počítat s tím, že do vodohospodářského majetku bude brzy nutné investovat výrazně víc peněz než v předchozích letech.

Spustit audio

Související