Odpůrců chystané silniční propojky ulic Papírenská a Litvínovická v Českých Budějovicích přibývá

21. únor 2023 10:20

Zhruba pět desítek obyvatel ulice Papírenská přišlo na schůzi zastupitelů Českých Budějovic. Vyjádřili tam svůj nesouhlas s chystanou silnicí, která má Papírenskou propojit s Litvínovickou ulicí na protějším břehu řeky Vltavy.

Odpůrců plánované silniční propojky přibývá. K obyvatelům ulice Papírenská se přidávají lidé z celé širší oblasti čtvrti Rožnov v blízkosti papíren. Obávají se nárůstu dopravy a s tím spojeného zhoršení bezpečnosti, dále hluku a prašnosti.

Jednou z vystupujících na schůzi byla Vlaďka Uhlířová z ulice Thomayerova, která za své vystoupení sklidila bouřlivý potlesk. Argumentovala například i odbornými studiemi. „Odborné dopravní studie, které se tímto problémem zabývaly, vyhodnotily případné přemostění jako nadbytečné v souvislosti s plánovanou výstavbou Jižní tangenty a uvedení do provozu dálnice D3. Nyní, kdy se Jižní tangenta má v dohledné době plně otevřít, je najednou vyvinuta enormní snaha překotně urychlit a protlačit přemostění Vltavy do Papírenské ulice. Nerozumíme tomu,“ uvedla.

Jedním z hlavních iniciátorů projektu je českobudějovický radní a jihočeský hejtman Martin Kuba. Podle něj je propojka velmi potřebná, protože tisíce aut denně ve směru od Plané musí například do krajské nemocnice jet přes Mánesovu ulici, a tím si výrazně prodlouží cestu a spálí více emisí, zejména při častých zácpách.

Čtěte také

Hejtman Martin Kuba také dodal, že po dostavbě dálnice D3 se dopravní zátěž v dané lokalitě výrazně sníží. „Jsme připraveni jednat o té komunikaci tak, aby co nejméně zasáhla do života lokalit, kterých se dotýká. Tato stavba je v územním plánu roky, protože je to jedno z mála míst, kde lze řeku překročit a stavbu tam realizovat,“ reagoval.

Původně, před několika lety, město České Budějovice vyústění chystalo do nedaleké ulice L. B. Schneidera. I tam ale narazilo na silný odpor obyvatel a ze záměru sešlo. Zhruba před dvěma roky se přiklonilo k variantě propojky Litvínovické a Papírenské přes řeku Vltavu.

Na projektu se podílí Jihočeský kraj a Ředitelství silnic a dálnic. Loni jaře subjekty podepsaly společné memorandum. Aktuálně se připravují podklady pro územní rozhodnutí.

Hejtman Martin Kuba ale ujistil, že samotná stavba začne nejdříve po dokončení dálničního obchvatu města, tedy reálně až v roce 2025, nebo 2026.

Spustit audio

Související