Život s roztroušenou sklerózou pro mě není boj, ale soužití, říká pacient, který zůstává aktivní

30. květen 2022 13:42

Na 30. května připadá Světový den roztroušené sklerózy. Lékaři ji ročně v Čechách diagnostikují zhruba u 700 lidí. Toto nevyléčitelné onemocnění otočilo ze dne na den život naruby Pavlu Stočkovi z Českých Budějovic. Nelituje se, i když skončil na invalidním vozíku. Každodenním cvičením a optimistickým přístupem se snaží zahnat obavy z budoucnosti.

Devětačtyřicetiletý pacient začíná den ranním cvičením, ale sportuje daleko víc. „Dvakrát týdně chodím na rehabilitace, co mám vozík, tak můžu jezdit i na vozíku, což je skvělé. Chodíme hrát bocciu. Mně to funguje tak, že když se při tom cvičení, dá se říct, až odrovnám, tak druhý den je to prostě lepší. Když si lehnete, patrně budete ležet už asi napořád,“ říká.

Pavel Štoček ale ležet nechce, a proto takto s roztroušenou sklerózou bojuje. „Já bych to nenazval bojem, to je soužití, takže je dobré s ní tak jako vycházet a říkat si, že to ještě zkusíme,“ upřesňuje.

Roztroušenou sklerózu mu lékaři diagnostikovali před osmi lety. Protože pracoval ve výškách, musel chodit na pravidelné prohlídky, tam se lékařce svěřil, že má občas rozostřené vidění. Následně neurolog určil, že se jedná o toto nervové onemocnění.

„Za dva a půl roku se to začalo zhoršovat víc, po třech letech už to bylo znát, až jsem úplně spadl někam, kde jsem ještě nikdy nebyl, protože jsem přestal chodit. Neskončení toho života pramenilo od rodiny,“ popisuje Pavel Štoček.

Čtěte také

Ztratil hybnost, ale humor mu nechybí. „Sranda prostě je nejvíc. Myslím, že mezi námi je spousta lidí, kteří jsou velice humorní a řeší důležité věci a ne nesmysly,“ dodává.

Osvětu o roztroušené skleróze šíří už více než třicet let Unie Roska. V Jihočeském kraji má stovku členů. Českobudějovická Roska pořádá každoročně benefiční akce a pomáhá lidem s tímto onemocněním.

„Roska České Budějovice pořádá přednášky, poskytuje poradenství pacientům, nabízí rekondiční pobyty, pravidelné cvičení v naší tělocvičně, což se nám povedlo jako jediné Rosce v republice a jsme na to hrdí,“ uvádí zástupkyně ředitelky Petra Míková.

„Pro pacienty s roztroušenou sklerózou je důležitý nejen pravidelný pohyb, ale i setkávání s lidmi, kteří nemoci rozumí, jsou na tom stejně, a také přijetí a pochopení od široké veřejnosti,“ doplňuje.

Podpořit lidi s roztroušenou sklerózou můžete na akci s názvem Hejbni kostrou s budějckou Roskou, která se uskuteční 11. června ve sportovně relaxačním areálu v Hluboké nad Vltavou.

Spustit audio

Související