Život na sídlišti Šumavská ve Strakonicích zkomplikuje velká rekonstrukce Volyňské ulice. Potrvá dva roky

5. březen 2024 08:50

Potrvá dva roky a bude stát skoro 150 milionů korun. Ve Strakonicích začala rekonstrukce ulice Volyňská. V prvním roce město vymění kanalizaci, vodovod i veřejné osvětlení. V druhém roce se do prací pustí Ředitelství silnic a dálnic, které opraví samotný povrch. Uzavření důležité komunikace ve městě ovlivní životy obyvatel i podnikatele.

Oprava Volyňské bude mít dopad například na podnikání Jiřího Milisterfera, který ve svém obchodě prodává zemědělské stroje a potřeby pro zahrádkáře. „Už jsme prošli různými křivkami nahoru – dolů, tak tohle bude asi dolů. Musíme to přežít, nedá se nic dělat. Budeme muset omezit investice. Zákazníci ze Strakonic k nám budou mít obtížnější přístup, takže jich samozřejmě bude míň,“ předpokládá.

Jedním z řady dalších podniků v ulici je obchod s potravinami Terno. Ten zůstane přístupný z ulice Tovární. Přesto se předseda družstva Roman Slamka obává poklesu tržeb. „My si strašně přejeme, abychom zákazníky neztratili, abychom si je udrželi, ale je pravda, že dopravní omezení bude mít určitě vliv na maloobchodní obrat provozovny,“ říká.

Obchod se proto rozhodl zavést rozvozovou službu. „Řekli jsme si, že když zákazníci nemohou úplně k nám, pojedeme my k nim. Chtěli bychom začít rozvážet od dubna. Doufám, že to bude cesta, jak zákazníka neztratit, ba naopak si ještě nějaké získat,“ potvrzuje Robert Slamka.

Podle strakonického místostarosty Rudolfa Oberfalcera byla rekonstrukce Volyňské ulice nutná. Silnice i inženýrské sítě jsou ve špatném stavu. „Je to náročné technicky, sítě jsou v některých místech pět až šest metrů hluboko, na trase je spousta přípojek. Bude se to dělat na etapy, přesto ta spodní část stavby bude trvat až do konce roku a na jaře příštího roku by se měla dělat asfaltová vozovka,“ popisuje.

Zatím je možné ulicí Volyňská ve Strakonicích projet kyvadlově, během dubna se ale řidičům zcela uzavře. Objízdné trasy povedou po silnicích druhých tříd přes Vodňany, Bavorov, Husinec a Vimperk.

Spustit audio

Související