Rekonstrukce Volyňské ulice ve Strakonicích bude jednou z největších investic v historii města

14. prosinec 2023 08:00

Strakonice budou v roce 2024 hospodařit s příjmy 650 milionů a výdaji 751 milionů korun. Více než stomilionový schodek město pokryje z úspor v minulých letech.

„Největší zářez, co se týče peněz na výdajové stránce, je rekonstrukce ulice Volyňská. Společně s Ředitelstvím silnic a dálnic budeme tuto poměrně dlouhou komunikaci opravovat,“ uvádí místostarosta Strakonic Rudolf Oberfalcer.

Rekonstrukce Volyňské ulice bude podle něj jednou z největších investic v novodobé historii města. „Za námi tam jde asi 120 milionů bez daně. Je to výpadovka na Šumavu, pro tranzit Praha – Strážný, to znamená víkendové návaly směrem na Šumavu a samozřejmě také ti, co jezdí ze Šumavy za prací do Strakonic. Já si myslím, že největší komplikací to bude pro obyvatele sídliště Šumavská,“ dodává.

Povrchy Volyňské ulice i kanalizace jsou už na hraně životnosti. Opravu proto nelze dále odkládat. „Ta silnice už to dlouhodobě potřebuje. Ve spolupráci s městem se budou obnovovat i sítě, které jsou v komunikaci, což je dobře, kvituji, že se to děje při jedné akci,“ uvádí opoziční zastupitel Pavel Vondrys.

V rozpočtu na rok 2024 podle opozice chybějí větší rozvojové investice, například do bydlení. Místostarosta Oberfalcer ale namítá, že radnice příští rok vloží 25 milionů korun do vybudování infrastruktury budoucí obytné zóny Na Vinici, kde chce soukromý developer postavit asi 50 rodinných domů.

Město Strakonice příští rok začne stavět i novou hasičskou zbrojnici za 43 milionů korun. Za dalších sedm milionů vybuduje chodník na konci Radomyšlské ulice, kde dosud chybí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související