Parkovací dům má vyrůst v centru Strakonic. V osmi polopatrech bude 219 míst pro automobily

27. leden 2024 08:36

Strakonice řeší problém s nedostatkem parkovacích míst. Pomoci má nový parkovací dům pro více než dvě stovky aut. Město ho chce postavit v centru, na místě současného povrchového parkoviště pod nemocnicí.

„V každém městě typu Strakonic jsou samozřejmě problémy s parkováním. V téhle lokalitě vlastně už parkoviště existuje, je to v těsné blízkosti náměstí, nemocnice a některých institucí,“ ukazuje místostarosta Rudolf Oberfalcer místo, kde by měl parkovací dům stát.

Zatím je tady klasické pozemní parkoviště. „Parkuje se tady docela špatně, potom to snad bude lepší,“ konstatuje řidič Pavel Hejda. „Já bych parkovací dům určitě uvítala. Aut přibývá, takže každá další parkovací plocha je dobrá,“ dodává řidička Veronika.

Nový parkovací dům bude mít kapacitu 219 aut. „Měl by mít osm polopater, takže výška budovy zohlední i okolní zástavbu, nebude ji převyšovat. S těmi polopatry využijeme sklon terénu, který se k tomu nabízí,“ popisuje místostarosta.

Náklady na stavbu jsou podle něj odhadnuty na 120 milionů korun. Město chce využít dotaci Evropské unie. „V blízkosti jsou autobusové zastávky linkové i městské dopravy, takže bychom rádi požádali o dotační titul, který podporuje systém Park and Ride. Tam je právě podmínkou blízkost zastávek, takže z našeho pohledu je to ideální lokalita, která naplňuje i dotační cíle,“ říká.

Projekt parkovacího domu v centru Strakonic by měl už letos na jaře získat stavební povolení. Vlastní stavba by tak mohla začít v příštím roce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související