Ženy a dívky ve zpěvu – Schovanky, Krystalky, Inkognito kvartet, Allanovy sestry, ale také Vesna

13. březen 2023

Dívky, respektive ženy se budou tentokrát pomyslně vyhřívat pod Světly ramp, neboť na programu jsou ryze sestavy něžného pohlaví. Do ženského světa vás uvedou Schovanky.

Od české legendární ženské country kapely zahrajeme nahrávku z roku 1981 písničky Pavla Skalického a textaře Vladimíra Poštulky Kluk s udicí. A to už měly Schovanky za sebou zhruba desetiletou historii, kterou až do současnosti tvořily hudebnice a zpěvačky různých generací, včetně Věry Martinové, a nejedná se tedy o nějaký jednolitý vývoj.

Víceméně zapomenutou je česká bigbeatová skupina Crystal. Natočila v 60. letech v rozhlase pár převážně merseybeatových hitů zpívaných Jaroslavem Nevrklou, vůdčím členem kapely, s níž třeba v začátcích zpívala Věra Křesadlová.

V rámci kapely se však vykrystalizovalo dívčí trio, tedy Jiřina Menšlová, Irena Kubáková a Eva Fatková. Krystalky měly česky zpívaný hit Tenhle kluk, což byla předělávka hitu zpěvačky Doris Troy, respektive Hollies. Ale od Krystalek zahrajeme anglicky zpívaný hit slavné americké dívčí skupiny s velmi podobným názvem Crystals – Da Doo Ron Ron.

Zřejmě nejznámější a nejlepší českou ženskou skupinou 60. let byl Inkognito kvartet. V jeho středu stála výjimečná zpěvačka vpravdě hlubokého kontraaltu Věra Nerušilová. Repertoár Inkognita kvartetu zahrnoval široké spektrum od swingu přes spirituály, trampské písničky, přetextované zahraniční hity, divadelní songy až lidovkám.

Podobně jako u Schovanek se složení souboru měnilo. Vystřídaly se v něm životní partnerka spisovatele Josefa Škvoreckého Zdena Salivarová i z televizních obrazovek dříve známá Indra Střítezská-Vostrá nebo legenda jazzového vokálu Jana Koubková. Nejstabilnější oporou Inkognita kvarteta byla však právě Věra Nerušilová, která v pořadu na zlatá léta kapely zavzpomíná.

Čtěte také

Už bylo zmíněno jméno Jany Koubkové. Tato výrazná česká jazzová zpěvačka měla v 80. letech ženskou vokální skupinu Hot tety, v níž se vystřídalo více zpěvaček včetně Jitky Vrbové nebo Marcely Famfulové. Dá se říci, že postupem času měly Hot tety charakter spíše příležitostného souboru. A v roce 1988 natočily s orchestrem Slávy Kunsta jeho skladbu To by v tom byl čert se scatující Janou Koubkovou.

Nejpopulárnější ženská skupiny posledních let má poetické jméno Vesna, tedy skupina zpěvačky a textařky Patricie Fuxové, kterou si vybrala jako předskokana i skandinávská zpěvačka Aurora. V listopadu 2018 Vesna vydala debutovou desku Pátá bohyně, za kterou získala nominaci Ceny Anděl jako Objev roku. Na albu je i společný duet Patricie a Vojtěcha Dyka.

Čas izolací a karantény před třemi roky Vesna nakonec využila k přípravě dalšího alba Anima. Z této desky vám zahrajeme snově působící skladbu s imperativem v názvu – Nezapomeň!

A z roku 2020 se ponoříme hodně hluboko do minulosti v písničce na rozloučenou Vaya Con Dios, kterou nejvíce proslavila manželská dvojice kytarista Les Paul a zpěvačka Mary Ford. S českým textem Zdeňka Borovce ji v roce 1955 s orchestrem Karla Vlacha pod originálu věrným názvem Buď sbohem natočily Allanovy sestry.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.