Zemřela Karina Havlů, žena, která učila Češky i Angličanky vařit v remosce

20. červen 2018

Ve věku 66 let zemřela 2. června 2018 autorka třiceti kuchařek a překladatelka Karina Havlů. Jihočeška kdysi emigrovala s manželem do Itálie a žila v Římě, porazila rakovinu a i díky tomu, že změnila stravu, napsala svou první kuchařskou knihu.

Na jaře roku 2012 se s Karinou Havlů setkala autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová a ptala se jí, jak se coby rodačka z Českých Budějovic a částečně Pražačka dostala zároveň do jihočeského Tábora.

„Od roku 1872 je v Táboře sladovna, která patřila mým předkům. Můj táta ji jako mladík společně se strýcem vedl do roku 1948, než přišel komunistický převrat a rodině majetek sebrali. V roce 1992 jsme v rámci restitucí dostali sladovnu zpět,“ vysvětlovala Karina Havlů.

Napsala třicet kuchařských knih. Nejslavnější z nich má název Vaříme v remosce a stala se hitem i v Anglii. „Překládala ji Čechoangličanka, která je jedním z Wintonových dětí, a přidala tam ještě svoji kapitolu pro Angličany. Kromě toho, že se ujaly remosky samotné, se ujala kuchařka a prodalo se téměř 40 tisíc výtisků,“ vzpomínala.

Pomocníkem v kuchyni byl rezavý kocour

Mirka Nezvalová se pak ještě s Karinou Havlů setkala v červnu 2013 při křtu její poslední kuchařské knihy Karina vaří s Deníkem. Tehdy v restauraci, kde svou knihu představovala, připravili některá jídla podle jejích receptů, například salát s jahodami. „Na léto se vždycky snažím vymyslet něco neotřelého. Nemám moc ráda samotné ovoce, ale mám ráda, když se to skloubí třeba se zeleninou. V tomto salátu je balzamico, olivový olej a také trocha medu, který dodá takový šmak,“ popisovala.

Fotografie, která doprovázela gastronomickou rubriku Kariny Havlů v Táborském deníku

Nedílnou součástí kuchařky byl rezavý kocour, který se objevil i na titulní straně. „To je takový můj maskot. Když jsem začínala připravovat gastronomickou rubriku pro Táborský deník, potřebovali nějakou fotografii a já zrovna měla po ruce snímek s kocourem. Od té doby byla rubrika se mnou a s kocourem. Když vycházela knížka, říkala jsem si, že ho musím zvěčnit také, protože on se mnou v kuchyni vždycky vaří, pořád se mi plete někde pod nohama,“ vyprávěla Karina Havlů.

Chyběla jí kuchařka, která by pomohla s vařením mladým lidem. Tak ji napsala sama

Julie Kučerovská, autorka Kuchařky pro teenagery, s Mirkou Nezvalovou při natáčení rozhovoru pro pořad Dámská jízda

Mezi nejmladší české autorky patří Julie Kučerovská. V pouhých 16 letech napsala Kuchařku pro teenagery. Kniha je určená hlavně jejím vrstevníkům a přináší jednoduché a rychlé recepty.

Na křtu její poslední kuchařky byla i herečka Simona Stašová. „Karina je nejenom vynikající kuchařka, ale také překladatelka. Překládá z angličtiny a z mé milované italštiny a pracujeme spolu. Zároveň já moc dobře nevařím, proto potřebuji i její kuchařky, které dělá dokonale. Drží mě profesně i přes to, co prochází žaludkem,“ řekla tehdy.

Spustit audio

Související