Zelená voda a invazivní druhy ryb. Vědci zkoumají nádrž Bagr v českobudějovické Stromovce

16. srpen 2023 10:58

Nádrž Bagr v českobudějovickém parku Stromovka se stala středem zájmu vědců z Biologického centra Akademie věd. Snaží se zjistit, jak zlepšit její kvalitu. Ve vodě se totiž přemnožily sinice, problémem je také nevhodné složení ryb, které tu žijí.

„Je to tady přerybněné. V dané chvíli tu máme spoustu planktonžravých ryb různých velikostí a druhů, ty ten zooplankton potlačí a zůstává zelená voda,“ hodnotí profesor hydrobiologie Jaroslav Vrba.

Vědce k nádrži přivedla bakalářská práce mladé studentky. „My jsme oponovali práci Michaely Dvořákové z Přírodovědecké fakulty, která se věnovala přímo zlepšení stavu vody v Bagru. Takto se prakticky využije práce studentky, město na tom vydělá, protože má řádnou rešerši, data, která může využít,“ vysvětluje vedoucí českobudějovického odboru životního prostředí Radek Kyrian.

Pokud se podaří kvalitu vody v nádrži Bagr zlepšit, mohli by ji lidé více využívat. „Rádi bychom, aby se Bagr stal místem pro relaxaci nejen na té trávě, ale aby občané mohli využívat i vodu k osvěžení. Máme představu, že by se část betonových břehů mohla změnit třeba na písečné, ale je to všechno ještě k diskuzi a uvidíme,“ říká náměstkyně primátorky pro životní prostředí Zuzana Kudláčková.

Čtěte také

Vědci na nádrž vyjeli na člunech a vydali se do vody v gumových rybářských kalhotách, aby zjistili, jaké ryby tu žijí. „Používáme sítě, které natahujeme souběžně s břehem tak, aby síť dopadla na dno. Tím ryby obklíčíme, následně je slovíme, identifikujeme druhy a změříme,“ popisuje hydrobiolog Petr Blabolil.

V síti ukazuje barevnou rybu. Je to slunečnice pestrá, invazivní druh. Její vypouštění do volné vody je zakázané. „Dokáži si představit, že někdo ji měl v akvárku, pak se mu jí zželelo, nechtěl ji zabít, tak si řekl, že ji pustí do volné vody, což je ale v zásadě to nehorší, co mohl udělat,“ dodává hydrobiolog.

Problémem nejsou jen invazivní druhy ryb. „Kolegové vytáhli i kapříky, které sem evidentně někdo během roku vysadil,“ dodává Jaroslav Vrba. Kromě zarybnění se vědci ve spolupráci s Povodím Vltavy zabývají také tím, jak snížit vysokou koncentraci fosforu v nádrži.

Spustit audio

Související