Zdobené mětýnky, nebo též hnětýnky, se tradičně na podzim pečou na Prachaticku a Strakonicku
Pokud jste z Českobudějovicka nebo třeba z Táborska, pak jste možná o hnětýnkách nikdy neslyšeli. Tohle tradiční posvícenské zdobené pečivo je typické jen v některých částech Jihočeského kraje a v různých regionech má svá specifika. Recepty i způsoby zdobení hnětýnek, nebo též mětýnek, se dědí z generace na generaci. Některé z nich zachytila výstava ve Vitějovicích na Prachaticku.
„Ty kvítky jsme dělaly s holkama, natrhaly jsme je, jsou to živé květy,“ ukazuje Linda své květinové mětýnky. „Nejlepší je potom je sníst,“ dodává.
Milada Simotová pekla mětýnky se svojí maminkou a babičkou už jako dítě. „Formičky na vykrajování mám po prababičce, jsou nádherné, doma ručně dělané,“ vypráví.
Pečivo pak zdobí třeba lentilkami, srdíčky nebo perličkami. „V podstatě po celý rok, když někam přijdu a líbí se mi nějaké zdobení, tak si ho koupím a vím, že bude na mětýnky,“ říká.
Pečou i děti ve vitějovické mateřské škole. „Měli jsme akci pro rodiče s dětmi, kdy jsme pekli z obřadního kynutého těsta. Děti se učily vytvarovat mětýnku, samy těsto rozválely a potom stříhaly,“ potvrzuje učitelka Lenka Čužnová.
Čtěte také
Autorkou výstavy o mětýnkách ve Vitějovicích je Jarka Šabatová. „Tady se říká mětýnky od slova mést, vymetat. To se odvíjí od poslední mouky, která byla v truhlicích. Než se tam na podzim dala nová, tak se ta stará vymetla, proto mětýnky. Ale třeba kousek dál směrem na Strakonice se spíš říká hnětýnky, hníst jako cpát do formiček,“ vysvětluje.
Na výstavu přinesli lidé pěknou řádku pečiva. „Mým cílem bylo shromáždit co nejvíc mětýnek, mít tady různé, aby bylo vidět, že se v těch domech prostě pečou, že je to tradice,“ dodává Jarka Šabatová.
Mětýnky, hnětýnky se pečou na posvícení především na Prachaticku a Strakonicku. Receptů je mnoho, důležité je ale zdobení. Pečivem si mohla svobodná dívka také naklonit svého milého.
Související
-
Kromě velikonoční koledy mají Prachatičtí ještě speciální zvyk. Na hřbitov chodí pekat vejce
Od prachatického kostela se o Velikonočním pondělí ozývá praskání vajec. Jaro totiž místní vítají starobylým zvykem, údajně z dob Keltů. Koledníci zkouší tvrdost skořápky.
-
Pečení chleba v lenorské peci má dlouhou tradici. Pekař Augustin Sobotovič teď hledá nástupce
Vždy jednou do měsíce bývá roztopená obecní pec v Lenoře a u ní pro návštěvníky peče chleba, ale také lenorské placky s česnekem a housky Augustin Sobotovič.
-
Jihočeské kynuťáky peče v obýváku. Před Vánoci zpracuje 20 kilo mouky
Pekařka pečiva kumštovného. Tak sama sobě říká Ivana Stará z Nemanic. Peče nejrůznější figurky, takzvané jihočeské kynuťáky. Dlouhá léta přitom pracovala jako učitelka.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Závěry z úvěrových smluv: sokolové budou požadovat náhradu škody po bývalé starostce a jednateli
-
Shein pod lupou EU. Teď se ukáže, zda kopíruje design a kupuje bavlnu z nucených prací, říká expertka
-
Ukrajina není unavená jen z bombardování, ale i z rozpadu rodinného života, říká válečný analytik
-
Selhat je přirozené. Další minutu nebo den má člověk novou příležitost to udělat jinak, radí psycholog