Zdobené mětýnky, nebo též hnětýnky, se tradičně na podzim pečou na Prachaticku a Strakonicku

27. říjen 2023 11:05

Pokud jste z Českobudějovicka nebo třeba z Táborska, pak jste možná o hnětýnkách nikdy neslyšeli. Tohle tradiční posvícenské zdobené pečivo je typické jen v některých částech Jihočeského kraje a v různých regionech má svá specifika. Recepty i způsoby zdobení hnětýnek, nebo též mětýnek, se dědí z generace na generaci. Některé z nich zachytila výstava ve Vitějovicích na Prachaticku.

„Ty kvítky jsme dělaly s holkama, natrhaly jsme je, jsou to živé květy,“ ukazuje Linda své květinové mětýnky. „Nejlepší je potom je sníst,“ dodává.

Milada Simotová pekla mětýnky se svojí maminkou a babičkou už jako dítě. „Formičky na vykrajování mám po prababičce, jsou nádherné, doma ručně dělané,“ vypráví.

Pečivo pak zdobí třeba lentilkami, srdíčky nebo perličkami. „V podstatě po celý rok, když někam přijdu a líbí se mi nějaké zdobení, tak si ho koupím a vím, že bude na mětýnky,“ říká.

Pečou i děti ve vitějovické mateřské škole. „Měli jsme akci pro rodiče s dětmi, kdy jsme pekli z obřadního kynutého těsta. Děti se učily vytvarovat mětýnku, samy těsto rozválely a potom stříhaly,“ potvrzuje učitelka Lenka Čužnová.

Čtěte také

Autorkou výstavy o mětýnkách ve Vitějovicích je Jarka Šabatová. „Tady se říká mětýnky od slova mést, vymetat. To se odvíjí od poslední mouky, která byla v truhlicích. Než se tam na podzim dala nová, tak se ta stará vymetla, proto mětýnky. Ale třeba kousek dál směrem na Strakonice se spíš říká hnětýnky, hníst jako cpát do formiček,“ vysvětluje.

Na výstavu přinesli lidé pěknou řádku pečiva. „Mým cílem bylo shromáždit co nejvíc mětýnek, mít tady různé, aby bylo vidět, že se v těch domech prostě pečou, že je to tradice,“ dodává Jarka Šabatová.

Mětýnky, hnětýnky se pečou na posvícení především na Prachaticku a Strakonicku. Receptů je mnoho, důležité je ale zdobení. Pečivem si mohla svobodná dívka také naklonit svého milého.

Spustit audio

Související