Kromě tradiční velikonoční koledy mají Prachatičtí ještě speciální zvyk. Na hřbitov chodí pekat vejce

11. duben 2023 08:11

Od prachatického kostela svatého Petra a Pavla se o Velikonočním pondělí ozývá praskání vajec. Jaro tam totiž místní vítají starobylým zvykem, údajně z dob Keltů. Při pekání vajec koledníci zkoušejí tvrdost skořápky. Ten, kdo vyhraje, získává kraslici soupeře.

Pekání vajec je soubojem dvou koledníků. Každý drží v dlani vajíčko, těmi pak ťukají o sebe. Ten, jehož vajíčko praskne, prohrává a musí ho odevzdat vítězi. „Musím dát hodně velkou ránu, aby to prasklo jim a ne mně,“ radí zkušený koledník Filip.

Lidé se v Prachaticích sešli při tradičním pekání vajec

Velikonoční setkání u kostela svatého Petra a Pavla nikdy nevynechá Matyáš ani jeho otec Patrik. „Chodili jsme sem odmalička. Prostě vždycky přijdeme, vyšupeme holky, vybereme vajíčka a pak pekáme,“ líčí Patrik.

Je to pro něj navíc příležitost k setkání s mnoha známými. „Popovídáme, popřejeme si hezké svátky. Také chodíme na hřbitov zapálit svíčku našim příbuzným,“ dodává.

Paní Jaroslavě, která pochází z Moravy, pekání před lety ukázal její muž. „Muž mě sem přivezl a samozřejmě první bylo, že mi ukáže něco, co jsem nikdy neviděla. Tak jsme vzali vajíčka a také jsem se to učila. Všichni mě obrali, ale bylo to hezké,“ směje se.

Kromě pekání se koledníci v Prachaticích utkávali i v dalších tradičních soubojích, třeba v sekání vajec nebo v čáře.

Spustit audio

Související