Nejstarší park v Prachaticích se po roce otevřel. Nové je prakticky vše kromě několika původních stromů

14. březen 2023 08:09

Nové lavičky, chodníky i mobiliář. Štěpánčin park v Prachaticích má za sebou velkou rekonstrukci za 30 milionů korun, která trvala více než rok. Vedení města park slavnostně otevřelo v pondělí 13. března.

Opravený park pomohli tancem otevřít senioři country clubu SenSen. Chtěli tak ukázat, jak by bylo možné prostor využít, v sousedství totiž mají klubovnu i seniorpoint. „Ze začátku jsem byla skeptická, ale teď jsem nadšená. Je to opravdu krásný vjezd do Prachatic a dneska si to chceme užít, protože tady máme se seniorkami sraz, chceme ukázat, co se v parku dá dělat, takže budeme i cvičit na lavičkách,“ řekla předsedkyně klubu seniorů Zdenka Hrůzová.

Věře Svobodové se opravený park líbí, ale má určité výhrady. „Je to pěkné prostředí, ale ty schody mi nevyhovují. Špatně se po nich chodí těm, kdo mají hole,“ vysvětlila.

Na návštěvy parku už se těší Slávka Tomešová, která bydlí nedaleko. „Vypadá prostorně, pěkně a docela se těším, až se to tady zazelená a bude jaro,“ líčila.

Podle starosty města Jana Bauera by do budoucna mohly v parku přibýt i další prvky. „Já bych tu ocenil nějaký vodní prvek, něco pro děti a další věkové kategorie. Teď už získávám podněty, co by tu mohlo vyrůst, a mám obavy, že nás to doplnění bude stát ještě nějaké prostředky z rozpočtu města,“ uvedl.

Rekonstrukce parku nakonec stála o několik milionů víc, než bylo původně v plánu. Částečně za to může překládka kanalizace. „Když se to celé projektovalo, zjistilo se, že kanalizace vede pod parkem a její oprava není de facto možná, protože by se poškodily kořenové systémy stromů. Takže bylo nutné udělat bypass a kanalizaci vložit do chodníku,“ popsal bývalý starosta města a současný zastupitel Martin Malý.

Kompletní rekonstrukce Štěpánčina parku vyšla město Prachatice na 30 milionů korun.

Spustit audio

Související