Píseckým parkům se lidé raději vyhýbají. Vadí jim popíjející skupinky mládeže a bezdomovci

16. listopad 2022 12:10

Vyhnout se parku oklikou. Tak řeší někteří lidé obavy z bezpečnosti v parcích na Husově náměstí a náměstí Míru v Písku. Vadí jim skupinky mládeže nebo bezdomovci popíjející alkohol. Tyto negativní jevy se snaží město řešit dlouhodobě. Zatím se to příliš nedaří. Vedení radnice hledá nová opatření.

„Vidíte sedmnáctiletý kluky, co tady večer popíjejí alkohol. Je cítit třeba trávu, kouří se tu zcela veřejně a prodává,“ popisuje běžnou situaci v Husově parku školník z nedaleké základní školy Pavel Sedlák. „Nám se to samozřejmě nelíbí. Chodí sem cvičit ženy a kolikrát mají strach,“ dodává.

Podobné zkušenosti má i Aleš Kozák. „Když tady rozkopou koše, válí se tu odpadky a střepy, tak to pro malé děti nebo třeba psy prostě dobře není,“ připomíná.

Městští strážníci podle velitele Martina Macháčka o problému dobře vědí. „Hlídky tam chodí minimálně desetkrát denně a park kontrolují. Druhý park na náměstí Míru je zase specifický tím, že tam na lavičkách posedávají bezdomovci,“ říká.

„Jakmile jsme přivoláni na nějakou takovou skupinku, samozřejmě dochází ke kontrole,“ doplňuje zástupce velitele Jaroslav Rapant. „Někdy se stává, že ty osoby vidí přicházející hlídku a prostě z parku utečou. Jindy vyřešíme problém v jedné lokalitě a on se nám přesune jinam, hlavně to platí u těch mladistvých, kteří se setkávají ve skupinách,“ líčí.

Čtěte také

Složité je to i v případě bezdomovců. „Dělá něco nezákonného bezdomovec, který páchne? Co může městská policie tomuto člověku udělat? Vykázat ho pouze proto, že, s prominutím, smrdí, to není řešení. A pokud páchá nějakou přestupkovou činnost, je opilý na veřejnosti, může mu dát pokutu, ale co z tohoto člověka vymůžete,“ uvažuje písecký starosta Michal Čapek.

Radní schválili zřízení komise pro bezpečnost a spolupráci s integrovaným záchranným systémem. Ta by podle starosty mohla situaci zlepšit. „Věříme, že bezpečnostní komise může přinést nějaké nápady. V případě, že dojde k revitalizaci parku, jako například na Husově náměstí, budou tam umístěny bezpečnostní kamery,“ dodává.

Obyvatelé na porušování veřejného pořádku tohoto druhu často upozorňují také v Českých Budějovicích a Táboře. Města už zintenzivnila hlídkovou činnost strážníků v problematických lokalitách a hledají další možnosti, jak situaci zlepšit.

Spustit audio

Související