Prachatice hledají využití pro bývalou střelnici. Sloužit by mohla sportovcům i karavanistům

24. duben 2022 11:26

Prachatická střelnice se přestěhovala do nového. Město teď hledá využití původního prostoru. Sloužit by mohl sportovcům a možná tam vzniknou i karavanová stání.

„Střelnici postupně obklopila zástavba rodinných domů a stala se takovým nechtěným zdrojem hluku,“ připomíná starosta Martin Malý. Vznikla tak nová střelnice v průmyslové zóně. Krytou odhlučněnou halu vybudoval místní střelecký oddíl a odkoupil i venkovní střelnici, kterou hned vedle vybudovalo město.

Otázkou zůstalo, co s původním prostorem. „Je to de facto stavba, která má poměrně rozsáhlé zázemí, především v učebnách, ale jsou tam například i toalety,“ popisuje starosta.

Prachatice své sportoviště mají, nevyhovuje ale všem sportům a kvůli blízké zástavbě už se nemůže ani rozšiřovat. „Došli jsme k názoru, že by bylo vhodné udělat druhé sportoviště takového toho outdoorového typu okolo té staré střelnice,“ uvádí Martin Malý.

„Střelnice by se de facto přestavěla na sportovní halu, tam by bylo zázemí, které by mohli využívat návštěvníci. Už tam máme první pokus o takzvaný pump track, následně jsme se domlouvali se skateboardisty, že bychom jim mohli vystavět poměrně velké komfortní zázemí v podobě skateboardového areálu právě nad touto budoucí sportovní halou,“ nastiňuje starosta.

Čtěte také

Vzniknout by mohla i stání pro karavany. Město chce v okolí změnit územní plán, aby mohlo sportoviště případně rozšířit. V místě by tak mohl v budoucnu být třeba i zimní stadion. Vznikla také pracovní skupina, která se zabývá přípravou podkladů pro budoucí studii. „To je taková vize do budoucna. My jsme si řekli, že to je taková vize roku 2050, takže postupnými kroky bychom předělávali celý ten prostor na sportovní využití,“ dodává Martin Malý.

Vznik pracovní skupiny a možné využití pro outdoorové sporty kvituje i opoziční strana Živé Prachatice. Nesouzní ale s plánem vybudovat v místě také zimní stadion. „Určitě jsme pro, protože je to příležitost, máme tady nějaké území a objekty, které je možné využít, ale je třeba se zamyslet a najít uplatnění, které by bylo přínosem,“ komentuje člen strany a architekt Jakub Nepustil.

„Osobně se domnívám, že až se to prověří, ukáže se, že ta lokalita není vhodná pro to, aby tam byl zimní stadion a sportovní hala. Myslím ale, že je dostatek jiných aktivit, které tam mohou být a mohou tu lokalitu udělat atraktivní pro občany,“ doplňuje.

Pracovní skupina teď zadá podmínky pro výběrové řízení na dodavatele studie lokality kolem bývalé střelnice.

Spustit audio

Související