Nová naučná stezka u Prachatic zavede ke čtyřem bunkrům prvorepublikového opevnění

8. srpen 2021 11:47

V lesích okolo Prachatic se ukrývají desítky prvorepublikových bunkrů. Čtyři z nich by měla veřejnosti představit nová, čtyři a půl kilometru dlouhá naučná stezka. Připravuje ji město s pomocí místních nadšenců i odborníků.

„Výchozí bod a první zastavení bude směrem na Libínské sedlo. Naučná stezka se bude jmenovat Prachatické řopíky,“ uvádí místostarosta Prachatic Jan Klimeš.

Řopíky jsou bunkry prvorepublikového opevnění, jejich název je odvozený od zkratky ŘOP. „Šlo o Ředitelství opevňovacích prací, které od poloviny 30. let zajišťovalo budování těchto obranných systémů podél hranice s tehdejším Německem a později zabraným Rakouskem,“ vysvětluje místostarosta.

První bunkr na plánované naučné stezce je už částečně obrostlý mechem. „My bychom chtěli všechny čtyři řopíky dát do určité podoby. Jeden by měl být v podobě předválečné, jeden bychom možná nechali i obrostlý mechem,“ komentuje Jan Klimeš.

Při přípravě stezky mají pomáhat dobrovolníci, které město vyzývá ke spolupráci. Během tří týdnů se přihlásilo asi deset zájemců, mezi nimi devatenáctiletý Simon Zíka. „Já se v životě řídím tím, že ať byla historie jakákoli, tak by neměla být zapomenuta, a to je hlavní,“ říká.

Naučná stezka s prohlídkou řopíků bude vhodná hlavně pro žáky druhého stupně, ale i další milovníky historie. „Rádi bychom uplatnili prvky zážitkové pedagogiky, aby si zkusili stejné podmínky jako ti vojáci v roce 1938,“ doplňuje Jan Klimeš.

Naučná stezka Prachatické řopíky bude pro návštěvníky připravená už na příští turistickou sezónu.

Spustit audio

Související