Armádě hrozí, že přijde o střelnici v Lomech u Kunžaku. Starosta argumentuje peticí, podle opozice se ale vyhýbá jednání

26. duben 2021 10:27

Sedmdesát let využívá armáda areál v Lomech u Kunžaku na Jindřichohradecku jako vojenskou střelnici.  Člunek, pod který Lomy spadají, ale začal bojovat za zrušení areálu v blízkosti obytných domů.

Lidé si podle starosty stěžují na hluk, znehodnocené je dřevo v lesích a při střelbách jsou majitelé okolních pozemků omezeni v jejich využívání. Opozici se postup starosty nelíbí, cíleně podle ní zatajil nabídky armády na kompenzace i stavbu protihlukových valů.

O problému s vojenskou střelnicí v Lomech zastupitelé Člunku podle opoziční zastupitelky Simony Palová jednali poprvé na schůzi v listopadu 2019. „Starosta představil problém, že občané místní části Lomy velmi trpí provozem vojenské střelnice. Když jsme se ptali, jestli jsme někdy evidovali nějaké stížnosti občanů, tak vlastně ne,“ vzpomněla.

Velitele vedení obce nepřijalo

Už půl roku před tím se ale o jednání s vedením obce snažil tehdejší velitel jindřichohradeckého 44. lehkého motorizovaného praporu Milan Zvirinský, ovšem neúspěšně. V otevřeném dopise, který zaslal všem zastupitelům obce, napsal: „Při přebírání funkce velitele v dubnu 2019 jsem chtěl spolu se svým předchůdcem zajet do obce Člunek. Jednak se představit a také se pobavit o existujícím problému mezi Armádou České republiky a obcí Člunek. Bylo mi ale vzkázáno, že nikdo na mne nemá čas a obec se už s armádou nemá o čem bavit.“

Podle otevřeného dopisu bývalý velitel Zvirinský předal starostovi Člunku i dva návrhy na úpravu provozu střelnice. „Pan starosta si to převzal a slíbil, že oba návrhy projednají na zastupitelstvu,“ napsal v dopise Milan Zvirinský.

Čtěte také

O tom se ale zastupitelé nedozvěděli a podle zápisu ze schůze se usnesli, že požadují zrušení střelnice. „Já myslím, že o obci Člunek se už obecně ví, že tu vedení má velké problémy s dodržováním zákona o obcích. Já jako zastupitel mám dojem, že jsme starostu pověřili tím, aby jednal s armádou a informoval nás, ale zápis hovoří takto,“ dodala Simona Palová.

Po zveřejnění otevřeného dopisu velitele Zvirinského se v Lomech proti střelnici objevila petice. Její důvod shrnula za petiční výbor Iva Svobodová, která v obci žije 20 let. „Ne proti samotné střelnici, ale proti hluku,“ uvedla. To dokládá i nahrávkou sirény, která ve dnech, kdy se střílí, zní obcí několikrát denně.

Iva Svobodová přiznává, že pod peticí je podepsána méně než polovina obyvatel obce. Přesný počet ale nikdo nezná, podpisové archy totiž zastupitelé nedostali.

Starosta Člunku Zdeněk Plachý odmítl věc pro Český rozhlas komentovat. „Nezlobte se, ale o tom já už se nebudu s nikým bavit,“ reagoval.

Opozice chce jednat

Zastupitelé v Člunku se letos ještě nesešli, schůzi svolanou formou videokonference na minulý týden starosta zrušil a posunul na 5. května. Na zveřejněném programu ale žádný bod věnovaný střelnici v Lomech není, stejně jako informace, jak se může připojit veřejnost.

Opoziční zastupitelé proto podle zákona vyzvali starostu ke svolání zastupitelstva právě k  problematice střelnice v Lomech. „Rozhodně je na čase s armádou jednat, ale musíme si uvědomit, že armáda byla ochotná jednat, ale nám to jednání bylo odepřeno,“ zdůraznila zastupitelka Simona Palová.

Armáda mezitím začala o provozu střelnice jednat s vedlejším Kunžakem. Postup samospráv sleduje poslanec a člen výborů pro obranu a bezpečnost Jan Bartošek. „Jestli posádka přijde o střelnici, znamenalo by to, že bude muset jezdit například do Boletic. To jsou mnohamilionové náklady, bude to složité i s přesunem vojáků a samozřejmě tu posádku v Jindřichově Hradci to znevýhodňuje,“ vysvětlil.

V konečném důsledku by tak Jindřichohradecko mohlo přijít i o významnou ekonomickou sílu. Armáda je jedním z velkých zaměstnavatelů.

Spustit audio

Související