Nová knihovna v Prachaticích má být dražší. Zastupitelé rozhodnou, jestli bude projekt pokračovat

27. únor 2023 14:48

Vlhké zdi, stísněné prostory a všude schody. Prachatická knihovna nemá podle ředitelky Hany Mrázové důstojné zázemí. Koncem loňského roku se městu podařilo získat dotaci na stavbu dlouho plánovaného multifukčního knihovnického a vzdělávacího centra. Jeho stavbu chce ale nové vedení města znovu zhodnotit. Podle revizního rozpočtu má totiž stát mnohem víc.

„Knihovna je naprosto bariérová. Žádné oddělení není v přízemí, aby se tam čtenáři mohli komfortně dostat,“ ukazuje ředitelka Hana Mrázová prostory, ve kterých prachatická knihovna sídlí už od roku 1966.

„Podle standardů by na tisíc obyvatel mělo být šedesát metrů čtverečních, my máme s bídou polovinu. Prostory jsou nejenom malé, ale jsou tu nízké podchody, klubovna vznikla z bývalého sklepa, a byť se tam stále topí a odvlhčuje, roste tam plíseň, padá strop. To je prostě pro naši činnost absolutně nevhodné. Museli jsme dokonce uzavřít klub maminek, ty se nám omluvily, že je jim tady zima, že by děti mohly nastydnout a že se k nám prostě po těch schodech nedostanou,“ popisuje ředitelka.

Na novou knihovnu získalo město Prachatice dotaci ve výši 68 milionů korun, odhadované náklady na stavbu byly 90 milionů. Nové vedení si ale nechalo zpracovat kontrolní rozpočet. „Podle něj by celkové náklady měly dosahovat přibližně 140 milionů korun, plus dalších asi 16 milionů korun na vybavení,“ uvádí starosta Jan Bauer.

Čtěte také

Stavbu multifukčního knihovnického a vzdělávacího centra tak opět projedná vedení města i zastupitelstvo. „Ta diskuse by se měla odvíjet hlavně od finančních možností města nejenom na následující roky, ale i do budoucna. Je třeba to dobře promyslet. Já ten projekt ani neodmítám, ani nad ním nejásám. Projednáme to a myslím si, že v krátké době seznámíme prachatickou veřejnost s rozhodnutím,“ potvrzuje starosta.

Podle bývalého starosty a současného zastupitele Martina Malého by město investici zvládlo. „Město pracuje s rozpočty a tato stavba by zasáhla pravděpodobně dva až tři rozpočty, takže není problém tu kofinancující částku, i kdyby šlo o sedmdesát milionů, rozložit do tří let. To není žádný problém,“ myslí si.

Podle jeho slov město navíc takovou dotaci ještě nikdo nezískalo. „Já jsem vždycky měl za to, že knihovna je prioritou. Často to vycházelo i v různých anketách,“ připomíná.

Nové multifunkční knihovnické a vzdělávací centrum město Prachatice plánuje nedaleko centra v objektu bývalé hasičské zbrojnice.

Spustit audio

Související