Ve vimperské radnici zedníci objevili tajemnou komnatu. Brzy by měla sloužit návštěvníkům

2. únor 2023 10:12

Nové turistické lákadlo bude mít Vimperk na Prachaticku – tajemnou komnatu, kterou objevili dělníci po probourání zazděných dveří při rekonstrukci radnice. Město tam chce pořádat tvořivé dílny, které přiblíží místní historii, sklářství nebo knihtisk.

„Tady skončila výrobna klíčů a město začalo s prvotní rekonstrukcí stropu, omítek a tak dále. A během toho se zjistilo, že jsou zde zazděné dveře. Všechny samozřejmě zajímalo, co je za nimi, tak je zedníci vybourali a objevili dvě místnosti,“ líčí Lenka Pechoušková z odboru kultury, školství a cestovního ruchu městského úřadu ve Vimperku.

V první místnosti je cihlová podlaha a dvířka, kterými se přikládalo do kamen ve vedlejší místnosti. Zadní místnost má zachovalou dřevěnou podlahu a klenutý strop. „Těžko říct, k čemu přesně byly ty prostory určeny. Ani památkáři nemají bližší informaci. Nás ale při té příležitosti napadlo využít je pro tvořivé dílny odkazující na historické příběhy města,“ říká Lenka Pechoušková.

Turisté by mohli prostory využívat například při nepřízni počasí. „Vize je taková, že lektor, který povede dílnu třeba o příběhu Zlaté stezky, promítne účastníkům krátký film, pak se bude vyrábět něco spojeného s tímto tématem a následně si účastníci produkt odnesou, případně si ty místnosti užijí ještě nějak jinak,“ popisuje záměr Renata Lešková z vimperského odboru kultury, školství a cestovního ruchu.

Nově objevené místnosti by měly sloužit široké veřejnosti. Aktuálně má město Vimperk hotovou architektonickou studii a zadalo i zpracování projektové dokumentace.

„Bude-li mít někdo zájem o představení svého nápadu, přednášky či malé výstavy, nebo pokud se lidé budou chtít jen tak setkat, něco vytvořit, popovídat si, tak tady by měl vzniknout takový multifunkční prostor otevřený všem,“ dodává Lenka Pechoušková. Rekonstrukce místností začne v příštím roce.

Spustit audio

Související