Zdena Kolářová: Pohodlí

13. červen 2019

Rozhlasový sloupek s titulkem Pohodlí pro vás připravila Zdena Kolářová. Řeč bude o šetrném chování nás všech k životnímu prostředí.

Každé ráno, když vstanu, otevřu okno. Pak jdu něco dělat na druhý konec bytu.  Když se do ložnice, jejíž okna vedou do ulice, vrátím, je pokoj plný modrého kouře z výfukových plynů.

A pod oknem „bublá“ auto, jehož majitel si vedle vybírá peníze z bankomatu. Proč to nastartované auto, vrtalo mi hlavou? Zeptala jsem se řidičů a dozvěděla se, že prý to je kvůli klimatizaci.

Došlo mi, proč v horkém jarním dni seděla tři čtvrtě hodiny dívka v autě před poliklinikou, kde jsem čekala na odvoz, a za zády jí z výfuku oddechovala klimatizace. To aby jí nebylo horko. Kam se hrabou umělohmotné sáčky a uchošťoury, které také dost devastují planetu, na to, co vypustí do ovzduší takové chlazení.

Chceme vstávat do tepla, chceme otočit kohoutkem, z něhož poteče teplá voda, pohodlí považujeme za samozřejmou věc. A za nic na světě bychom nepřipustili, že nás někdo, nebo něco, na této cestě omezí.

Potýkáme se s nedostatkem vody a u každého stavení se modrá bazén, v němž poloklečí celá rodina, ponořená po krk do vody – tedy pardon do chemické sloučeniny po čištění, protože bazén je tak malý, že se v něm nedá udělat ani tempo. Ale mají bazén, krůček na cestě mezi elitu.

Já vím, mluvím staromilsky, ale v souvislosti s novými informacemi o některých změnách na planetě, bychom se přece jen měli trochu rozmýšlet, co mít musíme, a co ne. Životní prostředí je všech a jak víme ze zkušenosti, když je něco „všech“, není to vlastně nikoho.

I proto jsou zřejmě veškeré pokusy odborné veřejnosti přimět obyvatele planety k rozumnému zacházení s přírodními zdroji trvale neúspěšné.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.