Zdena Kolářová: Holubí krasavec

23. květen 2024

Kromě alergiků se většina lidí na jaro těší. Příroda se probouzí, krajina zkrásní a všemi začnou lomcovat radostné pocity.

Od té doby, co pokáceli obrovitý strom u našeho domu, v jehož větvích se odehrávala většina ptačích orgií, přesunuly se milostné hrátky na parapety našich oken, kde neustále naléhavě houkají holubi, před kterými defilují roztoužené holubice.

Když za oknem koupelny vřískal jeden z nápadníků už asi hodinu, šla jsem obhlédnout situaci. Na parapetu seděl holubí krasavec. Byl docela jiný než ostatní. Řekla bych takový metroholub. Temně šedé sáčko bylo korunováno jakousi zelenou helmou na hlavě s bílými pírky u očí.

Nikdy jsem ho tam neviděla. Nepřejte si vidět, co jeho fešácký look dělal s holubími dámami. Natřásaly se na protější stříšce, trhavými pohyby svých drobných hlaviček upozorňovaly, že jsou právě k mání.

Holubí krasavec rozčileně poskakoval, mlátil křídly a hudroval tak rychle, až jsem měla strach, že přišel o rozum. Vzpomněla jsem si na kolegu, s nímž jsem před lety sdílela kancelář. Ten dělal podobné věci. Až na to mlácení křídly. Buď o ženách mluvil nebo je někde oblboval a končilo to tím, že řešil průšvihy, když se na něj provalila nějaká nevěra. Říkal, že si prostě nemůže pomoct.

Jenže tenhle holub měl víc rozumu než jeho lidská předloha. Vědom si své výjimečnosti obhlédl shromážděný holubičí harém a pyšně odlétl, aniž by věnoval roztouženým samičkám jediný pohled, a usadil se na střeše protějšího domu.

Patrně tím zvýšil svou atraktivitu. V tu chvíli se totiž jedna ze zavržených holubic zvedla a odletěla za ním. Patrně to byla nějaká holubí Pamela Andersonová, napíchaná botoxem, že se mu zalíbila tak, že ji přijal.

Když bylo po všem, uhladil si milovník pocuchaná pírka a definitivně kamsi odletěl. Alimenty asi platit nebude, ale holubí slečna bude mít zážitek na celý život. Holt jaro je jaro.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Kuchařský slovník

    Dostala jsem kuchařku. Krásnou a drahou. V první chvíli mne napadlo – není to urážka? Dává se mi snad najevo, že špatně vařím, a tudíž potřebuji, aby mi někdo radil?

  • Zdena Kolářová: Pečující otec

    Traduje se, že matkám je dán talent instinktivně pochopit, jak zacházet s malými dětmi. Matky je umí utišit, zabavit, uspat... Prostě vědí, jak na ně.

  • Zdena Kolářová: Borovice

    Minulý týden umřely v naší zahradě dva stromy. Dvě krásné borovice, které rozevíraly své dlouhé paže do bezútěšného prostoru nesourodých dvorků a zdobily.