Zámek Červená Lhota přišel o typickou kulisu. Rybník bude celou zimu bez vody

28. říjen 2018 14:09

Zámek Červená Lhota se už neodráží ve vodní hladině. Místo toho stojí uprostřed hromad bláta. Národní památkový ústav totiž začíná vodní nádrž odbahňovat.

Mnozí lidé mají jihočeský zámek spojený s romantickou projížďkou na lodičkách, ale rybník je teď vypuštěný a čeká ho těžba sedimentu.

„Největším problémem je, že je to prostě rybník, kterým neustále bude protékat potok, což samozřejmě práci komplikuje. Zatím je sediment hodně vodnatý, takže by bylo ideální udělat hromady, které by se odvodnily, a pak se odvážela zemina s co nejmenším množstvím vody,“ vysvětluje kastelán Tomáš Horyna, proč bagry ještě nezačaly bahno ze dna rybníka těžit.

Velké odbahnění zažil rybník už v 80. letech. Zásadnější archeologické objevy tady proto neočekávají. „Budeme sledovat hlavně ta místa, kde víme, že historicky bývala smetiště. To znamená mezi zámeckými křídly, kudy se vyhrnoval nepořádek a staré krámy do rybníka už ve středověku,“ říká kastelán.

Vytěžený sediment neobsahuje žádné škodlivé látky, a tak ho bagry budou odvážet na pole. To musí udělat do konce března, kdy zemědělci potřebují pole osít.

Červená Lhota je jako lednice. Sedm měsíců v roce kastelán mrzne

Zámek Červená Lhota

Je to náročné, mnohdy vyčerpávající, ale pořád to zůstává zábavné. Tak o své profesi mluví Tomáš Horyna, který je kastelánem Červené Lhoty. Zámek letos slaví 550 let od první písemné zmínky a 40 let od historicky nejvyšší návštěvnosti, kterou přineslo odvysílání pohádky Zlatovláska.

Potom budou pokračovat další práce. „Pod mostem je taková francouzská zahrádka s ornamenty a ta je vyzděná na poměrně vysoké zídce, která se samozřejmě pod vodou rozpadá. My ji budeme muset přezdít, vyspárovat, zpevnit celý ten prostor, aby to voda nevymílala dál,“ popisuje Tomáš Horyna.

Než bude všechno bahno vytěžené a než se podaří rybník znovu napustit, budou mít lidé jedinečnou možnost podívat se na zámek, jak stával v minulosti – na skalnatém ostrohu uprostřed údolí.

Spustit audio

Související