Zámecký park na Hluboké zřejmě plot nedostane

10. březen 2006

Památkáři zřejmě odstoupí od záměru oplotit park zámku Hluboká nad Vltavou. Kovový plot za zhruba pět milionů korun začali stavět před třemi lety, ale pak nedostali povolení na druhou etapu a stavbu zastavili. Hlubocká radnice plot u zámku nechce.

Případ nyní otevřel ministr kultury Vítězslav Jandák, který si ve čtvrtek místo prohlédl. Moderní kovový plot se tam podle něj vůbec nehodí a není tam třeba, peníze se daly využít účelněji. "Ten plot je pro mě trochu symbolem té staré památkářské filozofie, že do památek nám nelezte. Teď budeme zjišťovat, kdo to nařídil, kdo utratil peníze daňových poplatníků, za které se mohly opravit třeba dvě střechy na některé památce," řekl Jandák ČTK. Uvedl, že kvůli stavbě byly vykáceny některé stromy, nelze ji však dokončit, protože památkářům chybí stavební povolení.

Ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Patrik Červák dnes ČTK řekl, že část oplocení je podle jeho informací již zkolaudovaná, na druhou etapu však chybí stavební povolení, takže zbytek plotu je složený ve dvoře budějovického ústavu. Nyní bude o případu jednat s hlubockou radnicí. "Pokoušíme se najít takové řešení, které by nepoškodilo památku, vyhovova lo všem a minimalizovalo škody. Budeme jednat o tom, zda plot odstraníme, nebo zčásti necháme," řekl Červák, podle něhož o znovuoplocení zámeckého parku v Hluboké nad Vltavou začal památkový ústav uvažovat roku 2000 na základě historických souvislostí i kvůli poškozování parku zvěří.

Starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa upřesnil, že památkáři nedostali stavební povolení i kvůli tomu, že patky plotu bylo třeba umístit velmi blízko starých stromů a kořenové systémy by tím mohly utrpět. "Jestliže památkáři nemůžou získat stavební povolení, je lepší plot odstranit, protože už tam tři roky dělá ostudu," řekl ČTK.

autor: čro čb
Spustit audio