Zájem o sport děti během pandemie neopustil. Malí bruslaři plní stadion, veslaři hlásí nejlepší období

26. únor 2022 08:33

Pandemie koronaviru přinesla i obavy, jaký vztah ke sportu po ní budou mít děti. Dospělí se obávali, že po hodinách prosezených u počítače a v izolaci doma se k němu nebudou chtít vrátit. S postupným uvolňováním vládních nařízení ale sportovní kluby v Jindřichově Hradci vidí, že se děti na sportoviště s radostí vracejí.

Ledovou plochu zimního stadionu Jana Marka v Jindřichově Hradci pravidelně dvakrát týdně plní na osmdesát dětí. Šéftrenéra hokejového klubu HC Střelci Petra Šachla zájem dětí o hokej těší. Stejně jako to, že se i po dvou letech komplikovaného fungování klubu kvůli pandemii koronaviru ke sportu vracejí i ty starší.

„Přišli jsme o pár, ale opravdu jen o pár dětí, kterým ten covid pomohl k tomu, že si uvědomily samy sebe, že by chtěly čas trávit jinak. To se netýká jen nás, potvrzují mi to kolegové po celé republice. To je ale řádově v jednotkách procent,“ říká.

Pandemie koronaviru nezasáhla ani jindřichohradecké veslaře. Tento sport má ve městě tradici od roku 1874. „Teď opravdu prožíváme nejlepší období, co se týká i počtu dětí na rybníku Vajgar. Zaznamenáváme úspěchy napříč kategoriemi,“ připomíná místopředseda klubu a jeden z trenérů Radim Staněk.

Čtěte také

Úspěch přičítá i komunikaci, kterou se svými svěřenci udržoval během lockdownu. „Asi nejsložitější bylo jaro 2021, kdy jsme to řešili tak, že jsme rozváželi veslařské trenažéry do rodin. Já jsem je pak měl pod každodenním dohledem, fotili mi displeje trenažérů, abych viděl, že trénink opravdu dodrželi,“ vzpomíná.

A zhruba na stejném počtu členů jako před pandemií je i Sportovní klub, který se zaměřuje na atletiku. Jeho předseda Otakar Kinšt vidí, že se mimoškolní sportování dětí vrací do normálu.

Problém je podle něj ještě u školních soutěží. Paradoxně ale ne kvůli nezájmu dětí. „Ministerstvo školství sice vypsalo, jaké soutěže by měly být, ale neřeklo, kdo to bude platit, a to je samozřejmě dost podstatná věc. Nestačil se vypsat grant před novou vládou a v období rozpočtového provizoria se nemůže vypsat nic, takže to vypadá, že kromě několika málo výjimek moc školních soutěží nebude,“ vysvětluje.

Spustit audio

Související