Žabí dálnice v Píseckých horách bude ještě dokonalejší

1. únor 2016

Pouť za rozmnožováním bude pro obojživelníky v Píseckých horách ještě bezpečnější než loni. V lokalitě U tří rybníků je v současnosti podchod, pomocí kterého se žáby a čolci dostanou z lesa do nedalekého rybníka. Tento způsob ochrany se osvědčil, město proto letos chystá další vylepšení.

„Vedle dvou podchodů pro obojživelníky chceme ještě udělat trvalé zábrany. Díky nim budou mít bez ohledu na vliv člověka zajištěnou bezpečnou cestu do rozmnožovacích míst,“ říká vedoucí odboru životního prostředí v Písku Miloslav Šatra.

Provoz v lokalitě je velký. Podle Miloslava Šatry se tak vybudování podchodů skutečně vyplatilo, zachránilo život několika tisíc obojživelníků.

Herpetologové zároveň vymysleli jednoduchý způsob, jak žáby přimět, aby našly cestu k podchodu. „Navrhujeme trvalou bariéru z plechu, kterou nedokáží překonat, jdou podle ní, až je to navede do propustku. Tím projdou pod nebezpečnou silnicí a dostanou se k místu rozmnožování,“ vysvětluje herpetolog Roman Rozínek.

Trvalé bariéry budou v celém úseku, tedy v délce zhruba 400 metrů. „Někteří obojživelníci se pokouší bariéry přelézt, především čolci, proto navrhuje plech na konci zahnout do protisměru. To už čolci překonat nedokáží,“ dodává herpetolog.

Další tunely, které zachrání život stovkám obojživelníků a umožní jejich bezpečné rozmnožování, začne město budovat přibližně za dva měsíce.

Spustit audio