Za Paulem Vancem, s velkým hitem Chyť padající hvězdu, kterou u nás přezpíval Richard Adam

20. červen 2022

Autoři písniček nejsou často světly ramp zdaleka tak nasvíceni jako jejich interpreti, což platí ve zpětném pohledu dvojnásob. S jistým zpožděním vyšlo najevo, že na sklonku minulého měsíce odešel v dvaadevadesáti letech Paul Vance, jenž vytvořil s kamarádem Lee Pockrissem velmi úspěšnou autorskou dvojici, která se podepsala pod plejádou velkých hitů a příjemných písniček. 

Tento Italo-Američan se jako Joseph Paul Florio narodil v Brooklynu. Začal písničky, tedy hlavně texty, když mu bylo třináct, ale pak se protloukal životem všelijak. Sloužil v armádě v Kanadě, poté si otevřel vrakoviště a autobazar.

Bylo mu již něco přes dvacet, když potkal nadějného brooklynského skladatele Lee Pockrisse, s nímž vytvořil velmi dobře se doplňující autorský tandem, který prokázal poprvé své schopnosti v písničce Catch A Fallin´Star, Chyť padající hvězdu s Brahmsovým hudebním motivem, kterou na vysoké příčky hitparád přivedl v roce 1958 ještě slavnější Italo-Američan, zpěvák mechového hlasu a populární televizní moderátor Perry Como (u nás ji přezpíval Richard Adam - na snímku).

Tento velký hit pánů autorů Vancea a Pockrisse  zhruba za dva roky ještě překonal obrovský úspěch s písničkou, do níž vlastně Paul zapojil svou tehdy dvouletou dcerku Paulu. Ta na rodinném výletu na pláž v roce 1960 měla na sobě jedny z těch jejích malinkých žlutých puntíkovaných bikin, které pro ni a dva její bratrance vyrobila její teta Lena. Ale její plachost ji nejprve přiměla k ústupu kvůli reakci dvou chlapců, kteří zvolali, že na sobě nemá žádné oblečení. Když se znovu vynořila, zabalila se do deky, než se odvážila do vody. Když byla ve vodě, spodek jejích bikin spadnul.

Když rodina zamířila z pláže domů, text Paul Vance už mohl zazpívat kamarádovi Lee Pockrissovi do telefonu. A zakrátko byla písnička hotova. Zpíval ji mladičký Brian Hyland  -  superhit s dlouhým zvukomalebným názvem  Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini, který rozhodně pomohl oblibě bikin.

Následovaly další hity a pěkné písničky: Dommage, Dommage (Too Bad, Too Bad) s Engelbertem Humperdinckem, kterou u nás zpíval pod názvem Co máš, to máš, Milan Chladil nebo předělávka romantické písně El Amor chilského skladatele Joaquina Prieta v podání slavné skupiny Walker Brothers sestávající ze tří Američanů usazených na Britských ostrovech. K ní připojíme pod Světly ramp i českou verzi Josefa Zímy – Ke tvým rtům, jakož i další posluchačsky chytlavé songy dvojice Vance-Pockriss.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio