Z observatoře na Kleti bylo objeveno už 1023 vesmírných těles, jméno ředitelky ale nese „argentinská“ planetka

15. říjen 2023

Jihočeská astronomka Jana Tichá, ředitelka Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích s observatoří na Kleti, získala stříbrnou medaili předsedy senátu. A to za „české stopy na hvězdném nebi“.

„České stopy na hvězdné nebe dostáváme ve jménech asteroidů objevených z observatoře na Kleti, takže je to svým způsobem ocenění pro celou hvězdárnu, pro mé kolegy i zřizovatele,“ komentuje Jana Tichá.

Medaile předsedy senátu pro astronomku Janu Tichou

Z jihočeské hory Kleť bylo dosud objeveno 1023 planetek a asteroidů. „Z toho mých objevů, nebo ve vícero případech spoluobjevů je asi 276,“ dodává ředitelka.

Jana Tichá je zároveň předsedkyní skupiny pro pojmenování planetek a komet při mezinárodní astronomické unii. Pomáhá tak na hvězdné nebe dostávat jména a názvy související s Čechami a osobnostmi, které mají na naší zemi nějakou vazbu.

Jedna planetka nese i její jméno. „Tehdejší ředitel celosvětové centrály pro pozorování, astrometrická měření a dráhy planetek vybral planetku, která byla objevena v den mých narozenin, a to na argentinské hvězdárně. Planetka má pořadové číslo 5757 a jmenuje se Tichá,“ potvrzuje astronomka.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.