Willie Nelson – That´s Life (2021)

27. říjen 2021

Tradiční, původně často muzikálové nebo filmové písně autorů, jejichž tvorba je dnes zastřešena značkou Great American Songbook (neboli Velký americký zpěvník), jsou stále přítomným zdrojem inspirace a jistotou, k níž se vrací noví a noví interpreti. Jazzmeni nejčastěji, avšak zdaleka nejen oni.

Letos si z této pokladnice nabídnul i countryový nezmar Willie Nelson, který na album That´s Life nazpíval písně proslavené jinou americkou hudební legendou – Frankem Sinatrou.

Abychom byli úplně přesní, do sinatrovského zpěvníku na ploše celé desky sahá Willie Nelson v krátké době už podruhé. V roce 2018 tak učinil na albu May Way, nyní tedy přidává další porci. A sluší mu to při ní hudebně ještě o něco víc než poprvé.

To, že se Nelson nenechává svazovat do škatulky svého domovského žánru, není nic překvapivého. Tak jako se chová svobodně v civilním životě, nakládá i s muzikou. Vlastně už od 70. let není přikovaný jen ke country, ale podle chuti pořádá hudební výlety po okolí.

Často se obrací i k tradičnímu americkému popu, nazývanému také Velký americký zpěvník (z něhož se rekrutují skladby označované za jazzové standardy). Sinatrovská procházka tedy do tohoto rámce dokonale zapadá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.