Vzkaz budoucím generacím. Do věže budějovického kostela uložili schránku s předměty ze současnosti

13. srpen 2021 10:20

Noviny, mapu města, ale i mince nebo respirátor. To vše obsahuje měděná schránka, která se nově ukrývá ve věži kostela svatého Vojtěcha v Českých Budějovicích. Poselství budoucím generacím nechala farnost vložit do věžní báně při příležitosti rozsáhlé rekonstrukce.

Nasoukat všechny předměty do měděné trubice zprvu vypadalo složitě, ale nakonec se vše podařilo. Technici pak schránku zaletovali a vložili do věžní báně.

Kromě mincí ze současnosti, novin a dalších upomínkových předmětů obsahuje například i speciální pamětní listinu složenou ze tří částí. „První část je taková reprezentativní, podepsali ji představitelé veřejného a církevního života, druhá část popisuje kostel a aktuální opravu a třetí přináší různá svědectví, jak lidé vidí současnou dobu,“ říká administrátor farnosti svatého Vojtěcha Josef Mendel.

Funkcionalistický kostel z 30. let minulého století od architekta Jaroslava Čermáka se během letošního léta opravuje. Právě rekonstrukce přinesla příležitost pro vložení schránky a zároveň umožnila také nahlédnutí do kupole. Žádné předchozí poselství se ale bohužel nenalezlo, pouze štítek s vizitkou klempířské firmy, která pracovala na stavbě kostela.

Letos je tomu přesně 30 let, co zde vzniklo salesiánské centrum. Místní farnost je podle českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila velmi významná. Jedná se o jediný kostel obsluhující městská sídliště Máj, Šumava a Vltava.

„Patří k největším farnostem v naší diecézi, protože zde žije několik tisíc lidí. Já jsem rád, že tu je salesiánská komunita, která má sílu zabezpečit duchovní správu a potřeby věřících,“ dodává biskup Vlastimil Kročil.

Technici teď na věž kostela také umisťují nové hodiny, které sice byly součástí původního architektonického návrhu, ale za více než 80 let se je nepodařilo nainstalovat. Jejich slavnostní odhalení by se mělo odehrát během září.

Spustit audio

Související