Časová schránka z makovice budějovické klášterní věže skrývala staré dokumenty

3. září 2019 12:22

Schránka z makovice na vrcholu klášterní věže na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích vydala své tajemství. V úterý dopoledne ji snesli primátor Jiří Svoboda a diecézní biskup Vlastimil Kročil.

Ke schránce se zástupci města a biskupství dostali po více než osmdesáti letech při příležitosti oprav kláštera.

Otevřít třicet centimetrů dlouhý tubus z měděného plechu ale nebylo vůbec jednoduché. Řemeslníci nejdřív museli roztavit spoj a víko sklepnout.

Pak kurátor sbírek českobudějovického biskupství Jiří Vácha vyjmul ze schránky staré dokumenty zabalené v pergamenovém papíře. „Je tu Panna Marie Českobudějovická, kniha vydaná v Českých Budějovicích v roce 1932, i sbírka drobných svatých obrázků,“ ukazoval.

Dále schránka ukrývala dokumenty o opravě věže v roce 1937. Nechyběly podrobnosti o jednotlivých pracích, název firmy, jména řemeslníků i účty. „Domněnka o tom, že věž byla otevřena roku 1937 je hned potvrzena,“ doplnil Jiří Vácha.

Zástupci českobudějovického biskupství vyjmuli schránku se starými dokumenty z makovice klášterní věže na Piaristickém náměstí. Dostali se k ní po více než 80 letech při opravách kláštera

Zástupci Jihočeského kraje i města teď chtějí do schránky přidat nové dokumenty jako svědectví současnosti. „Za město bychom tam rádi dali pamětní minci k 750 letům Českých Budějovic. Je to stříbro, určitě to překoná věky a má to vztah k městu a koneckonců i tomuto klášteru, který stál na prvopočátku budování Českých Budějovic,“ uvedl primátor Jiří Svoboda.

Předměty do tubusu vybere také biskupství. „Něco o historii tohoto kláštera i kostelů, medaile, které jsme vydali. Ta schránka určitě nebude stačit. Předpokládám, že bychom tam dali ještě jednu,“ doplnil biskup Vlastimil Kročil.

Původní schránka teď bude tři dny uložená na českobudějovickém biskupství. V pátek se zřejmě i s novou časovou schránkou vrátí zpět do makovice na vrcholu věže na Piaristickém náměstí.

Související