Výzkumná činnost Jihočeské univerzity zaznamenává úspěchy

23. únor 2005

Na třetí místo mezi vysokými školami se z hlediska úspěšnosti výzkumných záměrů letos zařadila Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Z devíti projektů, jež předložila ministerstvu školství, získalo státní podporu šest z nich. "Úspěšnějšími byly jen Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Masarykova univerzita v Brně," řekl ČTK rektor Jihočeské univerzity Václav Bůžek.

Podle něj to znamená, že stát škole dal zakázku, aby za peníze daňových poplatníků za pět až sedm let vyřešila určitý záměr, výzkum či projekt. Vláda poprvé v historii přidělovala peníze na výzkumnou a vědeckou činnost vysokých škol podle kvality předložených projektů. Zatímco dosud měl nárok na státní dotaci prakticky každý, kdo si podal i jakkoli formální návrh výzkumu, nyní odborníci výzkumné záměry vysokých škol hodnotili a známkovali. Jeden z projektů Jihočeské univerzity získal stoprocentní dotaci, dalších pět devadesátiprocentní. Mezi záměry, které uspěly, jsou například výzkum života lidí v českých zemích v raném novověku, způsoby zemědělského hospodaření v podhorských a horských oblastech či dějiny české literatury v 19. a 20. století. Podle rektora je to signál, že určité obory Jihočeské univerzity jsou na vysoké úrovni. "Jedná se zejména o přírodní vědy, historii, bohemistiku, zemědělské vědy, rybářství a fyzikální biologii," vyjmenoval. Právě v těchto oborech lze podle něj usilovat o to, aby Jihočeská univerzita byla považována za instituci, která nejen vzdělává, ale zároveň i dělá i výzkum a jeho výsledky pak přenáší do vysokoškolské výuky.

Na výzkum v roce 2005 získaly vysoké školy 2,4 miliardy korun, což je o 55 procent víc než v roce předchozím. Jihočeská univerzita z toho dostala zhruba 115 milionů korun, tedy přibližně o polovinu více než loni.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio