Výtvarníci a sběratelé věnovali díla do dobročinné aukce pro českobudějovický domácí hospic Ledax

9. duben 2023

Desítky výtvarných děl věnovali umělci českobudějovickému domácímu hospici Ledax. Zařízení chystá svou první dobročinnou aukci, která podpoří jeho fungování. Hospicová péče totiž není plně hrazena zdravotními pojišťovnami.

„Hledali jsme akci, která by dokázala zase trochu přiblížit problematiku domácí hospicové péče a zároveň by umožnila vybrat finanční prostředky na to, abychom mohli důstojně pečovat o pacienty, kteří chtějí zemřít doma,“ říká Jan Michl ze společnosti Ledax.

Jednou z autorek, která věnovala své dílo do dobročinné aukce, je Veronika Homolková. Na jejím obraze jsou barevné vlčí máky. „Oslovil mě můj kamarád Hynek Látal, který je kurátorem, a já jsem ani na chvilku nepřemýšlela nad tím, že bych nedarovala. Spojení mých vlčích máků s takto krásnou dobročinnou akcí mě velice potěšilo a doufám, že někomu udělají radost,“ komentuje.

Podle Hynka Látala je kolekce pro domácí hospic velmi různorodá. „Vybere si opravdu každý. Jsou tu zastoupeni jak amatéři v tom nejlepším slova smyslu, kteří milují výtvarnou práci a věnují se jí ve volném čase, tak zvučná jména jako Miroslav Konrád, Václav Johanus nebo z té mladší generace třeba Tomáš Jetela,“ upřesňuje.

Prostory pro předaukční výstavu poskytl galerista Miroslav Houška ve své galerii Panská 1. „Když za mnou přišli, okamžitě jsem se toho chopil. Podpoří to prodej obrazů pro dobrou věc, a to by se mělo podporovat,“ dodává. Samotná aukce se uskuteční 20. dubna v Riegrově 51.

Více o dobročinné aukci i českobudějovickém domácím hospici Ledax a jeho službách si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související