Výstavou křehké porcelánové krásy zahájilo sezónu Prácheňské muzeum

17. březen 2018

Helena a její přátelé se právě teď představují v Písku. V galerii Prácheňského muzea vystavují malbu na porcelán, která vzniká při pravidelných mezinárodních sympóziích v Dubí u Teplic.

Pod jménem Helena se skrývá výtvarnice Helena Schmaus Shoonerová, vnučka Františka Křižíka, která se v 90. letech minulého století vrátila do rodné vily v Bechyni.

„Helena Schmaus Shoonerová se letos dožívá neuvěřitelné osmdesátky a ona sama si uspořádala tuto výstavu k narozeninám a udělala si radost se svými přáteli. Přizvala lidi, se kterými pravidelně pobývá na porcelánovém sympoziu v Dubí,“ říká kurátorka Irena Mašíková.

Prácheňské muzeum tak vystavuje malbu modrou barvou na porcelán. „Porcelánka v Dubí je známá cibulovým porcelánem, takže oni všichni tam vždy malovali tou samou technikou. Je to malba na porcelán pod glazuru. Kromě toho tu máme i několik kusů surového porcelánu bez glazury,“ upřesňuje kurátorka.

Pro díla Heleny Schmaus Shoonerové jsou typické indiánské motivy. „Helena se po studiích vdala do Kanady, kde pobývala dlouhé roky a seznámila se s indiány. Pobývala v jejich prostředí a velmi ji to oslovilo, takže začala uplatňovat ty náměty ve svých malbách, jsou to hlavně zvířata,“ potvrzuje Irena Mašíková.

Výstavu maleb na porcelán Heleny Schmaus Shoonerové a jejích přátel můžete v Prácheňském muzeu v Písku vidět do 22. dubna.

Kromě toho autoři poskytli svá díla do charitativní aukce. „Budou vydraženy 26. dubna v aukční síni Vltavín v Praze a výtěžek půjde na konto humanitární organizace Lékaři bez hranic,“ doplňuje Irena Mašíková.

autor: pku
Spustit audio