Vyřídí si poštu a zároveň nakoupí

23. březen 2023

Náhradou za zrušené pobočky České pošty může být služba Pošta Partner. Není to s ní ale jednoduché, podmínky jsou prý nastaveny nepříznivě, víc o tom členky Sdružení místních samospráv ČR.

Aktuálním tématem Českého rozhlasu je obslužnost venkova. A informací, která hýbe zpravodajstvím, také to, že Česká pošta projde letos na jaře významnou transformací. Propustí zřejmě přes 2 200 zaměstnanců a zrušit chce na 300 poboček. Poštovní služby přitom úzce souvisejí právě s kvalitou života na vsích.

Zástupkyně Sdružení místních samospráv ČR v našem vysílání reagovaly na otázku, jaká to má řešení. Předsedkyně krajského sdružení Hana Váňová mimo jiné řekla, že transformace pošty by se podle zdrojů z komunální politiky neměla venkova příliš dotknout. Poslechněte si krátkou ukázku:

„Budou se rušit pobočky, ale ne tam, kde je jedna v obci. Bude to ve městech, kde je poboček víc. Pro obce, které měly poštu a chtějí tuto službu zachovat, je již delší dobu řešením Pošta Partner. Ovšem dlouhodobě se řeší nastavení této služby ze strany České pošty,“ podotýká Hana Váňová.

Podle ní jednak pošta poskytuje malé příspěvky na provoz, za druhé i velmi špatné podmínky pro zastupitelnost toho, kdo se partnerské služby ujal: „Pošta má nastaveny takové podmínky, že ten člověk si nemůže vybrat ani dovolenou. Když jste s Českou poštou uzavřeli smlouvu, pak už není možné, aby ta Pošta Partner třeba na 14 dní zavřela, musíte mít záskok. Ale ono není tak jednoduché na venkově zástup sehnat, i vzhledem k tomu, že ta práce je specifická,“ vysvětluje Váňová.

Služba nad rámec povinností

Poštu Partner přitom provozují venkovské subjekty nad rámec svých dalších činností. Milada Troblová, krajská manažerka Sdružení místních samospráv ČR v Jihočeském kraji, si udělala průzkum ve zdejších obcích a setkala se se třemi modely: „Buď ji provozuje obec, má ji přímo na úřadě, nebo ji provozuje družstvo, případně OSVČ, tedy živnostník.“

Zkušenosti se samotnou službou jsou pak spíše pozitivní. „Starostové říkají, že důležité pro ně bylo udržet službu v obci. A dalším přínosem je například to, že zvyšuje návštěvnost, a tedy i tržby, místním obchůdkům, které ji poskytují. Jak družstva jako Coop, tak i drobní podnikatelé se shodují, že třeba přes léto, kdy na venkov zajíždějí turisti, si u nich kromě vyřízení pošty zároveň i nakoupí,“ dokládá Milada Troblová.

Dalším řešením pro venkov jsou zásilkové služby

I na malých obcích už jsou výdejny balíků. „Tyhle zásilkovny, balíčkovny apod. už fungují leckde. Obce nebo družstva je pořídily třeba na náves, někde je i opatřili solárem, takže tím šetří také elektřinu na výdejní box, pro lidi je to blízko,“ jmenuje kladné příklady z praxe krajská koordinátorka Sdružení místních samospráv v jižních Čechách.

„Akorát vracet zásilky lze jenom někde,“ pokračuje Milada Troblová, „ve sběrném místě. To ale nebývá daleko. Třeba ze vsi, kde bydlím já, to máme tři kilometry. Venkov je zvyklý dojíždět, lidé se odtud dopravují za prací, do škol, do školek. A tak pro lidi není problém se sebrat a někam dojet.“

Dopravní obslužnost venkova je navazující téma, o kterém se také dozvíte z rozhovoru s krajskou manažerkou Sdružení místních samospráv Miladou Troblovou a předsedkyní krajského sdružení Hanou Váňovou. Přinášejí i nápady, jak zajistit na vsích dodávku potravin, jak se postarat o seniory na samotách nebo jak vyřešit energetickou soběstačnost venkova...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.