Výrazné zpoždění především v ortopedických operacích nabrala kvůli covidu prachatická nemocnice

25. říjen 2022 11:24

Na dvojnásobek navýší od začátku příštího roku prachatická nemocnice počty ortopedických operací. Pomůže jí k tomu modernizovaný sál s novou jednotkou intenzivní péče. Vyšší počet operací má zkrátit dobu čekání, ale také dohnat skluz, který způsobila pandemie koronaviru.

„Na centrální jipce, kterou máme společnou pro všechny operační obory, ležela spousta pacientů s covidem. Nebylo pak místo pro pacienty třeba po totálních endoprotézách,“ připomíná ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš důvody zhruba osmiměsíčního skluzu v operativě.

Zdravotníci se snaží od konce pandemie zpoždění dohnat. „Dříve jsme prováděli zhruba 200 až 250 operací za rok, v covidovém roce 2021 bych bylo pouze 167, takže se to snažíme dohánět. V letošním roce jsme udělali 167 operací jenom za první pololetí a ve druhém pololetí počítáme s podobným číslem, takže bychom měli být na 320, 330 operacích na konci roku,“ říká Michal Čarvaš.

Čtěte také

Příští rok by operovaných pacientů mělo být ještě víc. Pomůže tomu investice za více než šest milionů korun. „V létě jsme se pustili do modernizace sálu číslo dva a vytvoření samostatné části jipky, která bude pro ortopedické pacienty. Nebude napojená na tu část s covidovými pacienty, takže budeme schopni operovat bez omezení, což byl právě hlavní kámen úrazu během epidemie,“ potvrzuje ředitel nemocnice v Prachaticích.

Počty ortopedických operací navyšují i další okresní nemocnice. Kromě investic ale musí změny zajistit personálně. „Ono se řekne navýšit, ale je potřeba si představit, co za tím je. Každá operace se musí dít na operačním sále, musí tam být celý tým – operatér, sestry, instrumentářky, anesteziolog, anesteziologická sestra, sanitáři. Navýšení tedy znamenalo domluvit se se všemi nemocnicemi, které musely motivovat svoje týmy k tomu, aby ještě více hodin strávily na tom sále, a museli jsme jim to také kvalitně zaplatit,“ popisuje jihočeský hejtman Martin Kuba.

Příští rok chtějí jihočeské nemocnice počty ortopedických operací stále zvyšovat. Mohlo by jich být až o 60 procent více oproti loňskému roku.

Spustit audio

Související