Vyklízí hrobku a zvelebují opuštěnou školu. Mladí cizinci pomáhají v Písečném na Jindřichohradecku

12. červenec 2024 08:21

Oprava staré budovy dá zabrat. Své o tom ví členové spolku, který se v Písečném na Jindřichohradecku snaží probudit k životu původní školu. Na pomoc jim už druhý rok přicestovali mladí lidé z celého světa, pracuje jich tu celkem osm. Kromě rekonstrukce školy, letos pomáhají i obci.

„Dvě Španělky budou dneska vařit gazpacho,“ těší se vedoucí dobrovolnického kempu Eva Chalupová ze sdružení INEX. Účastníci ochutnají ale také italské nebo asijské speciality. Odtud totiž pocházejí další dobrovolníci.

Svou zemi představí ostatním i Alan, který přijel z Irska. „Tento projekt jsem si vybral, protože jsem chtěl dělat jiného, a tohle mě zaujalo. Hodně jsem studoval historii Sudet, tak mi to přišlo zajímavé,“ vysvětluje.

První den mladí cizinci pomohli obci. Její vedení pro zahraniční návštěvu na oplátku zajistilo třeba prohlídky místních památek. „Konkrétně nám pomohli vyčistit kapli, která je součástí hrobky,“ upřesňuje nezávislý starosta Petr Bouška.

Při vyklízení hrobky v Písečném dobrovolníci vyvezli několik koleček odpadu. V rukou ale drželi i vzácné listiny z 18. století nebo starý relikviář, který předali do místního kostela.

Čtěte také

Další dny už se věnují zvelebování místní školy. I díky jejich pomoci tady vyroste komunitní centrum. „Této oblasti se říká Trojmezí, protože tu sousedí Čechy, Morava a Rakousko. Je to místo s bohatou a pohnutou historií. Po dlouhá staletí tu pospolu žily česká, židovská a německá komunita a pak to bylo násilným způsobem přerušeno. Proto se snažíme o obnovu historické podoby a pak možná i toho ducha soužití,“ říká Pavel Ryneš, zakládající člen spolku Škola na hranici.

Soužití různých kultur se minimálně po dobu workcampu daří na staré škole už teď. „Hodně lidí se tady seznámí, jsou pak třeba v kontaktu po celý život,“ usmívá se vedoucí Eva Chalupová.

Kromě nových přátelství si dobrovolníci podle organizátorů odváží také poznání dané země, zkušenost s druhem práce, která je pro mnohé nová, nebo zážitky z připraveného programu.

Spustit audio

Související