Cizinci z různých koutů světa hrají v Českých Budějovicích divadlo, aby se naučili lépe česky

20. červen 2023 08:06

Lidé z Indie, Běloruska, Egypta i Ukrajiny se spojili, aby společně pod vedením režiséra secvičili představení. Má potěšit návštěvníky festivalu Kousek Ze/mě, který se v úterý koná v prostorách kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích. Divadelní soubor Wednesday vznikl ale především kvůli tomu, aby se cizinci lépe naučili český jazyk.

Členkou souboru je například Olga z Běloruska, která v Českých Budějovicích žije skoro rok a půl. „Docela dobře rozumím česky, ale chci se zbavit přízvuku, takže se snažím mluvit s každým. Divadelní kroužek je velmi dobrá příležitost, abych trénovala češtinu, ale také tu potkáme hodně zajímavých lidí z různých zemí,“ říká.

Režisérem souboru je známý ruský umělec a spolupracovník Jihočeského divadla Jevgenij Ibragimov. Ten na jihu Čech bydlí už roky. „To byl krásný nápad vytvořit z cizinců amatérský divadelní spolek. Lidé z různých koutů světa tak mají něco společného,“ komentuje.

V prostorách kláštera na Piaristickém náměstí návštěvníci uslyší ukázky z knihy. „Zakotvili jsme na takovém krásném díle Děti píší bohu. To je nádherná literatura, minimalistická, vhodná pro nás začátečníky v češtině,“ dodává režisér.

Festival Kousek Ze/mě začíná v Českých Budějovicích v úterý 20. června v 11 hodin. Cizinci uvaří a představí svá oblíbená jídla, díla i kulturu. Kromě toho budou v prostorách kláštera workshopy, hudební vystoupení nebo pohybové aktivity pro děti.

Spustit audio

Související