Do poradny pro cizince v Budějovicích chodí mnohem víc lidí než dřív. Peněz ale dostala méně

23. květen 2022 15:43

Nedostatek peněz trápí provozovatele sociálních služeb napříč republikou. Může za to zdražování i nižší státní dotace. Problémy se nevyhýbají ani Jihočeskému kraji. Oproti loňsku klesly dotace v různých službách jihočeské Diecézní charity v průměru o deset procent. Například v poradně pro cizince je to ale ještě víc, dotaci od ministerstva práce a sociálních věcí dostane o 25 procent nižší.

Volodymyr Melnychuk, právník z Oděsy, utekl do Čech před válkou se svojí ženou i postiženým synem. V českobudějovické poradně pro cizince mu sehnali bydlení, ale dali mu také práci. Učí se česky a pomáhá svým krajanům, kteří přichází pro pomoc.

Zájem je teď o poradnu pro cizince a migranty výrazně větší. Ukrajinští uprchlíci přichází pro pomoc s hledáním bydlení, práce, ale i pro potraviny. „Před válkou do poradny chodilo okolo osmi až deseti klientů denně, momentálně máme přibližně čtyři sta procentní nárůst,“ uvádí pracovnice Elena Svitičová.

Čtěte také

Na tak vysoký zájem musela Diecézní charita zareagovat. „Museli jsme najmout nové pracovníky, jak sociální pracovníky, tak tlumočníky. Jsou v naší budově v Kanovnické ulici na třech místech,“ popisuje ředitel charity Jiří Kohout.

S nedostatkem financí se letos potýkají i další služby Diecézní charity České Budějovice, například pečovatelská služba ve Strakonicích, Třeboni nebo noclehárna v Táboře.

„Situace je pro nás v tomto roce kritická, protože finančních prostředků jsme dostali výrazně méně, navíc k tomu přibývá současné zdražování a zvyšování nákladů. My tedy budeme potřebovat v reálu mnohem víc a přitom jsme dostali míň,“ dodává Jiří Kohout.

Nižší státní dotace postihly letos i další organizace, například společnost Ledax bude mít složitější financování především terénních sociálních služeb. V průměru o deset procent nižší dotaci dostane i organizace Prevent 99, která poskytuje mimo jiné služby sociální prevence.

Spustit audio

Související