Vozy silničářů už nebudou hlučet v centru Volar. Nové středisko vznikne v průmyslové zóně

21. červenec 2020 08:49

Hluk nastartovaných pluhů a sypačů už nebude budit obyvatele Volar na Šumavě. Středisko Správy a údržby silnic se přesune z centra města do bývalých kasáren v průmyslové zóně na periferii.

Ze současné základny obyvatelé často slýchají nadměrný hluk, někteří si proto začali stěžovat. „Máme s manželem domek nedaleko Správy a údržby silnic. Většinou je slyšet, když startují sypače a pluhy, bývá to přibližně ve čtyři hodiny ráno a někdy to trvá i hodinu. Jsem ráda, že to bude jinde,“ říká paní Marta.

Podle ředitele prachatického závodu Správy a údržby silnic Jiřího Růžičky v současnosti silničářům ve Volarech chybí garáže. „Když jsou větší mrazy, musíme ta auta rozehřát, nastartovat, někdy zamrzne nafta, takže pracovníci auta rozehřívají, tůrují a ten hluk se tam odráží,“ vysvětluje.

Čtěte také

Právě hluk je jedním z důvodů, proč Jihočeský kraj postaví novu základnu na odlehlejším místě. „Dlouhodobě jsme byli žádáni, abychom to nějak vyřešili. Vytipovali jsme lokalitu a začali jednat s městem Volary o směně naší budovy za pozemek v průmyslové zóně v bývalých kasárnách. Tam by mělo být do příštího podzimu vystavěno nové středisko,“ uvádí Jiří Růžička.

Má se tak vyřešit i problém s nedostatkem prostoru na posypový materiál. „V současné době musí volarští silničáři brát chemický posyp z Prachatic, což je odtud dvacet kilometrů,“ potvrzuje ředitel závodu.

V novém středisku už by mělo být vše na jednom místě. „Nejdřív se postaví nové středisko, pak se naši pracovníci přestěhují a teprve poté bude následovat samotný převod budovy na město Volary,“ upřesňuje krajský vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Jiří Klása.

Město zatím jasnou představu o budoucnosti objektu nemá. Může ho pronajmout, ale třeba i zbořit a využít pouze pozemek. Rozhodnutí padne nejdříve příští rok na podzim.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související