Vodní nádrž v Plané nad Lužnicí povýšila na veřejné koupaliště

19. červen 2020 12:05

Nové koupaliště mohou během léta využívat lidé v Plané nad Lužnicí na Táborsku. Rekonstrukce bazénu a jeho okolí stála 14 milionů korun. Součástí projektu je i výkonnější technologie čištění vody.

„Bazén má nový povrch a dvě atrakce – hříbek pro děti a skluzavku,“ popisuje největší změny starosta Jiří Šimánek. Proměna areálu trvala osm měsíců. Bazén je teď hloubkově rozdělený, takže sem kromě dospělých plavců mohou do brouzdaliště i malé děti.

„Zásadní změnou je terasovité uspořádání trávníku, dřív tu byl šikmý svah, na kterém se velice špatně leželo. Tím, že jsme změnili bývalou vodní nádrž na koupaliště odpovídající normám, musel být i zásah do technologie, přidali jsme filtry a museli jsme dobudovat další sociální zařízení,“ dodává.

Čtěte také

Novinkou je i automatické zavlažování trávníku, které odebírá vodu z vlastní studny. „Máme tady vrt, voda je rozvedená a systém je možné ovládat přes internet. Pokud neprší, spouští se zavlažování v noci, aby trávník byl pořád trávníkem. Má to dvě výhody, lidé budou ležet na trávníku a čím lepší trávník, tím méně nečistot se nosí do vody,“ uvádí starosta.

Nové koupaliště je v provozu první týden. Vyzkoušely ho už například děti, které si pochvalovaly hlavně atrakce. Spokojená je i další obyvatelka Plané nad Lužnicí. „Já jsem úplně šťastná, že to konečně udělali, budeme sem určitě chodit,“ říká.

Celodenní vstupné pro dospělého činí 80 korun, což je částka srovnatelná s plaveckými areály v okolí. Město bude provoz koupaliště ročně dotovat částkou, která se může blížit až k půl milionu korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související