V Plané nad Lužnicí se zase bude bruslit. Ve sportovním areálu vznikne umělé kluziště

25. leden 2020 09:50

Ani jeden den o letošní zimě nemohli zatím lidé v Plané nad Lužnicí na Táborsku vyrazit na brusle. Řeka Lužnice ani Farský rybník ještě nezamrzly. Teplé zimy se v posledních letech opakují, město se proto vrací k plánu postavit umělé kluziště.

Před dvěma lety projekt ztroskotal na dlouhých lhůtách pro připojení elektřiny na chlazení ledu. „Já jsem se před dvěma lety na plesu sportovců vsadil o šest láhví šampaňského, že v zimě budeme bruslit. To jsem netušil, že připojení na elektrickou energii trvá dva roky, takže jsem prohrál. Letos věřím, že bychom skutečně mohli bruslit,“ říká starosta Jiří Šimánek.

Umělé kluziště má vzniknout na volném pozemku ve sportovním areálu vedle silnice E55. V Plané nad Lužnicí má veřejné bruslení tradici už od 30. let minulého století, ale kvůli teplým zimám teď  řeka nebo rybník zamrzají jen málokdy.

„Farský rybník loni zamrzl snad na týden a předloni asi na tři neděle, to je všechno. Na řece se loni nebruslilo vůbec, maximálně jeden den. Doba, kdy Lužnice byla krásně zamrzlá a dalo se po ní jet, je nenávratně pryč,“ dodává starosta.

Planá nad Lužnicí se inspirovala v Třeboni a Hluboké nad Vltavou, kde venkovní kluziště úspěšně fungují. Sportoviště chce využívat i místní základní škola.

Čtěte také

„Podle zkušeností našich kolegů z okolních škol to přináší velké výhody pro samotné žáky i rodiče, kteří mnohdy nemají čas sami učit děti bruslit. Pokud ten projekt vyjde, tak bychom opravdu čtyři měsíce v roce měli zajištěné kluziště. Vzhledem k tomu, že máme jako tělocvikáře trenéry krasobruslení a hokejové trenéry, tuto možnost bychom využili na sto procent,“ potvrzuje ředitel Pavel Grenar.

Kromě školáků bude kluziště využívat místní hokejový klub, který teď musí hrát na stadionech v okolních městech, a zájem o bruslení je i mezi obyvateli. „Opravdu s tím souhlasím, jsem ráda, že tu něco bude. Poslední zimy za moc nestojí, a když zamrzne rybník, tak je to velká sláva. Už se nemůžu dočkat, až to bude,“ říká Blanka Poulová.

Kluziště za téměř 23 milionů korun je mezi investičními prioritami, které pro letošní rok schválilo zastupitelstvo. S financováním může pomoct až padesátiprocentní dotace. Město se chce ale do projektu pustit bez ohledu na to, zda finanční podporu dostane.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související