Vltavín jako pivní speciál z jižních Čech. Aneb, jak se vaří pivo
Máme pro vás natočenou prohlídku českobudějovického původně Českého akciového pivovaru, posléze národního pivovaru Budvar se sládkem Adamem Brožem a podsládkem Petrem Košinem. Poté zalovíme v archívu a přidáme rozhovor s pivním degustátorem a navštívíme i pivovar v Protivíně.
Pivo z Českého akciového pivovaru bylo poprvé uvařeno 1. dubna 1895 prvním sládkem Antonínem Holečkou. Na reklamních materiálech ale ještě zdaleka nebylo napsáno Budvar, to přišlo až zhruba o třicet let později. Nejdříve se propagoval hlavně pivovar, ne jednotlivé druhy piv a v tomto případě hlavně pivo české.
Pivovar před sto lety zprovoznil vlastní elektrárnu, aby měl dostupný zdroj energie. Modernizovala se výroba, kde se doplňovaly stroje, které ulehčovaly ruční práci. Zároveň pivovar čelil poválečnému nedostatku surovin a výraznému zdražování surovin.
Jak se pivo vyrábí, jaký je správný pivovarsko-pivařský pozdrav a přípitek a hlavně, jak se má pivo chutnat, to si poslechněte online.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.