Vltavín jako pivní speciál z jižních Čech. Aneb, jak se vaří pivo
Máme pro vás natočenou prohlídku českobudějovického původně Českého akciového pivovaru, posléze národního pivovaru Budvar se sládkem Adamem Brožem a podsládkem Petrem Košinem. Poté zalovíme v archívu a přidáme rozhovor s pivním degustátorem a navštívíme i pivovar v Protivíně.
Pivo z Českého akciového pivovaru bylo poprvé uvařeno 1. dubna 1895 prvním sládkem Antonínem Holečkou. Na reklamních materiálech ale ještě zdaleka nebylo napsáno Budvar, to přišlo až zhruba o třicet let později. Nejdříve se propagoval hlavně pivovar, ne jednotlivé druhy piv a v tomto případě hlavně pivo české.
Pivovar před sto lety zprovoznil vlastní elektrárnu, aby měl dostupný zdroj energie. Modernizovala se výroba, kde se doplňovaly stroje, které ulehčovaly ruční práci. Zároveň pivovar čelil poválečnému nedostatku surovin a výraznému zdražování surovin.
Jak se pivo vyrábí, jaký je správný pivovarsko-pivařský pozdrav a přípitek a hlavně, jak se má pivo chutnat, to si poslechněte online.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.