Vltava – Komedianti se vracejí domů (2011)

21. duben 2021

Když skupina Vltava v roce 2003 ohlásila ukončení činnosti, zbylo po ní mnoho osiřelých fanoušků a také velká díra na české hudební scéně. Patřila bez pochyb k jejím nejoriginálnějším zjevům.

Vtipné mnohoznačné texty a charakteristický vysoký hlas lídra kapely Roberta Nebřenského dokresloval jemnou, rockovou až jazzovou muziku mísící se s trampskou písničkou, swingem, blues, reggae, cirkusovými rytmy a dechovkou tak, jak to nikdo u nás nedělal.

Vltavské mlčení trvalo sedm let. Díky albu Komedianti se vrací domů v roce 2011 ticho skončilo. A i když současná Vltava už zase v pozměněné sestavě (především bez kytaristy Petera Bindera) vrátila svůj sound k modelu vyváženého spojení kytar s klávesami a dechy, sehrála tahle deska a s ní spojená koncertní etapa důležitou roli. Navíc se pořád dobře poslouchá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.