Vítězným filmem třeboňského Anifilmu je Vlčí dům

12. květen 2019 09:05

Chilský celovečerní animovaný film Vlčí dům je vítězem letošního Anifilmu. Na mezinárodním festivalu animovaných filmů v Třeboni ho ocenila odborná porota.

Jak uvedla porotkyně Anna Vášová, je to nevšední experimentální snímek. „Kromě toho, že jsme ocenili způsob animace, která je odvážná a málokdy viděná, tak jsme ocenili i téma, které odhaluje divákovi svět vlastních strachů, a hrůz a které jde nejlépe sdělit výtvarným způsobem. Daleko lépe, než by to šlo v hraném filmu,“ uvedla Vášová.

Zvířecí chování

Bodoval také kanadský animovaný snímek Zvířecí chování. Porotci ho vybrali jako nejlepší krátký film. Snímek pojednává o zvířatech na skupinové psychoterapii. Porotci ocenili jeho námět i vtip, zdůvodnila členka mezinárodní poroty Kateřina Karhánková: „Je to komedie, ale zároveň má v sobě prvky černého humoru a trochu smutku, který dokáže odprezentovat vtipným a přístupným způsobem,“ vysvětlila výběr porotkyně.

V národní soutěži Český obzor zvítězil mezi krátkými filmy snímek Kdesi o posmrtné cestě, nejlepším studentským je dílo Schovka Báry Halířové z pražské FAMU. V soutěži Český obzor soupeřilo 70 filmů.

Návštěvnický rekord

Letošní ročník Anifilmu zaznamenal návštěvnický rekord. Na mezinárodní festival animovaných filmů si našlo cestu zhruba 9 tisíc diváků nejen z Česka. Podle ředitele festivalu Tomáše Rycheckého je to o několik stovek víc, než v minulých letech. „Můj osobní odhad je, že návštěvníků bylo víc, takže město je plné. A nejen večerní projekce na náměstí, ale i kinosály, které jsou přeplněné, dokazují, že návštěvnost bude rekordní,“ odhadl Rychecký.

Anifilm končí v neděli, celkem nabídl přes 500 snímků, z toho 128 soutěžních.

autor: pku | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související